Jabłoń 'Oliwka zółta'(Malus 'Domestica')[Roślina tygodnia]

To wczesna odmiana jabłoni powszechnie znana pod nazwą 'Papierówka'. Oprócz wspaniałych walorów smakowych owoców, przywodzących na myśl dziecięce smaki wakacji spędzanych u babci, drzewka zachwycają swoim widokiem w okresie kwitnienia, tak bardzo charakterystycznym i pięknym dla krajobrazu Polskiej wsi.

Uprawa

Siła wzrostu drzewek zależy od zastosowanej podkładki. Kwitnienie odbywa się w maju. Kwiaty są duże, mają białoróżowe płatki, są licznie odwiedzane przez pszczoły. Drzewka wcześnie wchodzą w okres owocowania, ale owocują przemiennie (jednego roku obficie, w następnym słabo). Aby uniknąć przemiennego owocowania w latach obfitego kwitnienia warto przerzedzić zawiązki (usunąć ich nadmiar). Dzięki temu drzewa wydadzą mniej owoców, ale będą one znacznie większe i nie dojdzie do zahamowania tworzenia pąków kwiatowych na przyszły rok. Drzewa 'Oliwki Żółtej' zawiązują przeważnie małe lub średnie, kulistostożkowate, zielonkawe jabłka z charakterystycznym kantem. Owoce są smaczne, mają luźny, kwaskowaty miąższ. Dojrzewają w lipcu. Doskonale nadają się na szarlotkę, do kompotu oraz bezpośredniego spożycia. W uprawie odmiana mało wrażliwa na parcha i mączniaka. Drzewa nie wymagają cięcia prześwietlającego, które jest zwykle zalecane przy uprawie odmian o czerwonych owocach (jego celem jest doprowadzenia światła do wnętrza korony, do dojrzewających owoców).

Wymagania

Jabłonie, w szczególności te zaszczepione na karłowych podkładkach, wymagają gleb żyznych i zasobnych w wodę. Niedobór wody w okresie zawiązywaniu owoców i ich intensywnego, letniego wzrostu, może znacznie obniżyć plonowanie. Drzewa należy sadzić na stanowiskach słonecznych, najlepiej w miejscach ciepłych i osłoniętych. 'Oliwka Żółta' to bez wątpienia ciągle jedna z najpopularniejszych amatorskich odmian jabłoni. Smaczne owoce deserowe oprócz konsumpcji na świeżo, nadają się do przetwarzania: suszenia, pieczenia lub gotowania. Owoce nie nadają się do przechowywania.

www.katalogiroslin.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA