Grill ogrodowy i wędzarnia - zrób to sam!

Murowany grill lub wędzarnia - to świetna propozycja na tegoroczne grilowanie w Twoim ogrodzie lub działce. Jeżeli masz trochę czasu, możesz zrobić je niewielkim nakładem sam. Satysfakcja gwarantowana.

Murowany grill jak dekoracja

Murowane grille w ogrodzie cieszą się większym zainteresowaniem niż przenośne. Taka konstrukcja grilla ma bowiem wiele zalet.

- Solidnie wykonany, zbudowany z wysokiej jakości materiałów może nam służyć przez wiele lat. Dużo zależy jednak od materiału, na jaki się zdecydujemy. Do budowy grilla najlepiej nadają się bloczki betonowe, cegły klinkierowe oraz kamienie naturalne - mówi Małgorzata Gral, architekt krajobrazu w firmie Jadar, producenta dekoracji architektonicznych do wnętrz i ogrodów.

Taki grill może również pełnić funkcje dekoracyjne w ogrodzie i stać się ulubionym miejscem na spędzanie wspólnych chwil z najbliższymi.

Do podbudowy stosujemy zazwyczaj wylewkę cementową albo bloczki fundamentowe. Murowaną konstrukcję najlepiej jest wznosić z pojedynczych cegieł. Wówczas mamy większy wpływ na jej bryłę oraz możliwość dopasowania innych elementów, takich jak np. komin, miejsce na węgiel drzewny i akcesoria do grillowania czy blat roboczy, na którym będzie można postawić naczynia z potrawami. Do murowania zawsze wykorzystujemy silną zaprawę murarską.

Pamiętajmy też o ruszcie - nie powinien być wmurowywany na stałe, tylko wyjmowany, ułatwi to bowiem jego czyszczenie oraz zapewni nam możliwość regulacji wysokości. Warto podkreślić, że w przypadku grilla komin nie jest koniecznością i przeważnie pełni funkcję dekoracyjną, mimo to wiele osób decyduje się na jego budowę ze względów pragmatycznych, jak chociażby w celu ochrony przed dymem w wietrzne dni.

Wędzenie w ogrodzie

Wędzarnia murowana jest już bardziej skomplikowana, gdyż składa się z paleniska, czyli miejsca wydzielonego do spalania drewna oraz przewodu dymowego - kanału, którym dym dostarczany jest do komory wędzarniczej.

- Ważne jest, aby wymiary paleniska były zbliżone do wymiarów komory wędzarniczej, która wymaga odpowiedniej izolacji termicznej oraz skutecznej wentylacji, ponieważ do wędzenia potrzebujemy temperatury ok. 60-90°C - podkreśla Małgorzata Gral.

Warto wiedzieć, że można skonstruować także wielofunkcyjną wędzarnię. Istnieje możliwość poszerzenia jej o funkcję grilla, kominka czy pieca. Jeżeli lubimy spędzać w ogrodzie w towarzystwie najbliższych, to jest to idealne rozwiązanie, wymaga jednak więcej pracy niż budowa samego grilla czy samej wędzarni, a pomoc specjalisty może okazać się niezbędna.

Więcej o:
Copyright © Agora SA