Czekolada po meksykańsku

5 łyżek naturalnego kakao

5 łyżek cukru

łyżka mąki

3/4 łyżeczki mielonego cynamonu

1/4 łyżeczki mielonych goździków

łyżeczka mielonej papryki chili

szklanka wody

3 szklanki mleka

szklanka śmietany kremówki

łyżeczka cukru waniliowego

szczypta gałki muszkatołowej

W rondelku wymieszaj kakao, makę, cukier, cynamon, goździki i chili. Dodaj szklankę wody, dokładnie roztrzep i przelej do garnka. Podgrzewaj na niewielkim ogniu.

Gdy płyn zacznie wrzeć, powolutku wlewaj mleko, stale mieszając trzepaczką. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozostaw na 5 min. Ubij śmietanę z cukrem waniliowym. Czekoladę wlej do filiżanek, udekoruj czapeczką śmietany i oprósz szczyptą gałki muszkatołowej.

Więcej o:
Copyright © Agora SA