Przyczyny brązowienia igieł

Istnieje wiele przyczyn brązowienia i usychania igieł . Jedne z nich są bardziej związane z młodymi iglakami i ich nieprawidłowym posadzeniem (zbyt mały dół, mało przepuszczalne podłoże, niewłaściwe pH podłoża ). Inne problemy dręczą starsze iglaki . Tutaj mamy głównie problem ze szkodnikami , chorobami i brakiem składników pokarmowych w podłożu.
Trudno jest jednoznacznie stwierdzić dlaczego iglak obumiera . Najczęstszym powodem jest niedobór składników pokarmowych i ogólne osłabienie iglaka. Iglak intensywnie rosnąć pobiera te składniki i wyjaławia podłoże. Osłabiony iglak staje się łatwym ,żerem dla insektów i chorób . Nie powinno się dopuszczać do takiej sytuacji gdyż porażone rośliny są trudne do uratowania .

Wyobrażenie, że iglak sam rośnie i nie potrzeba go nawozić jest mylne gdyż iglaki w ogrodzie nie rosną swoim naturalnym otoczeniu.. Nawożenie iglaków nie tylko wspomaga wzrosty ale również wzmacnia i " zabezpiecza" przed szkodniki i chorobami. Szczególne znaczenie w odżywianiu iglaków ma magnez . Jego brak w podłożu bardzo negatywnie wpływa na ich kondycję. Aby móc szybko reanimować osłabionego iglaka można zastosować nawóz dolistny - SUBSTRAL Przeciw brązowieniu igieł opryskując igieł iglaka i dodatkowo należy podsypać te nawóz wokół rośliny w celu długotrwałego zabezpieczenia podłoża w ten składnik.

Więcej o: