Rzymskie gotowanie

Naczynia ceramiczne były popularne już w czasach starożytnych nie tylko ze względu na dostępność surowca, ale przede wszystkim na walory smakowe i zdrowotne, jakie miały przygotowane w nich potrawy. Dziś, tzw. garnki rzymskie przeżywają renesans. A to dlatego, że można w nich przyrządzić soczyste, pełne aromatu oraz smaku potrawy na dodatek bez grama tłuszczu.

Pieczenie na wodzie

W odpowiedzi na rosnącą świadomość zdrowego stylu życia marka Dafi wprowadziła na rynek garnek ceramiczny zwany Naczyniem Beztłuszczowym. Jego działanie opiera się o obieg wody zarówno w naczyniu, jak i piekarniku. Przed każdymi pieczeniem garnek należy namoczyć w zimnej, najlepiej przefiltrowanej wodzie. Pory gliny wchłaniają ją, po czym przy stopniowym ogrzewaniu przemieniają w parę. Dzięki temu pieczone potrawy są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz. I co najważniejsze, do ich przyrządzenia nie trzeba stosować tłuszczu. To świetna propozycja dla osób preferujących niskokaloryczną dietę oraz zmagających się wysokim cholesterolem.

Ekologiczne gotowanie

Naczynia Beztłuszczowe wykonywane są z naturalnych surowców i nie szkliwione. Wszystko po to, aby z wody wnikającej w gliniane pory, mogła powstać para. To również sprawia, że do ich mycia nie musimy używać detergentów, które później mogłyby wnikać w potrawy. Wystarczy, że po pieczeniu wymyjemy garnek w ciepłej wodzie i wysuszymy w piekarniku. Cena Naczynia Beztłuszczowego : 69,95 zł

Smacznie i zdrowo

W Naczyniu Beztłuszczowym można przyrządzić wszelkiego rodzaju zapiekanki, dania mięsne i rybne, a nawet upiec domowy chleb i ugotować zupę. Oczywiście, bez utraty substancji odżywczych i walorów zapachowych. Smakowite przepisy m.in. na dynię faszerowaną oraz chleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika znajdziemy na stronie internetowej www.garnek-rzymski.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.