Postaw na blat cz. 1

Musi być przede wszystkim odporny i trwały, bo codziennie jest narażony na zarysowanie, zaplamienie i na działanie wysokiej temperatury. Powinien też pasować do kuchennej zabudowy. Jaki blat wybrać? Z drewna, kamienia, kompozytu, a może laminowany?
Z DREWNA

Blaty kuchenne najczęściej są produkowane z drewna dębu, buku, brzozy, orzecha oraz z gatunków egzotycznych, np. merbau i iroko. Drewno może być surowe, przygotowane do lakierowania, olejowania lub woskowania, albo mieć już wykończoną powierzchnię, np. olejem.

MYCIE I KONSERWACJA: Na co dzień blaty drewniane wystarczy przecierać ściereczką zwilżoną wodą z dodatkiem delikatnego detergentu. Plamy z tłuszczu, wina, soków należy zmyć jak najszybciej, szczególnie gdy blat jest olejowany lub woskowany. Co pewien czas (w zależności od intensywności użytkowania) blaty olejowane i woskowane trzeba odświeżać, pokrywając ich powierzchnię olejem lub woskiem.

ZALETY:

. naturalny wygląd

. odporność na działanie wysokiej temperatury i wilgoci (szczególnie blaty z drewna egzotycznego)

. można wielokrotnie odnawiać; wystarczy przeszlifować powierzchnię papierem ściernym i ponownie polakierować lub zaolejować

. możliwość naprawy uszkodzenia

WADY:

. blaty drewniane są kilka razy droższe od najtańszych laminowanych; za metr bieżący blatu o szerokości 60 cm zapłacimy co najmniej 200 zł

. powłoka zabezpieczająca z czasem się ściera

. drewno może blaknąć





KAMIENNE

Wyglądają bardzo efektownie. Na blaty najczęściej stosuje się granit, rzadziej marmur i trawertyn. Ze względu na ciężar nieraz wymagają wzmocnionych konstrukcji szafek.

MYCIE I KONSERWACJA: Na co dzień wystarczy przetrzeć blat wilgotną ściereczką (bez użycia detergentów). Nie należy stosować preparatów zawierających kwasy (m.in. cytrynowy, octowy, solny), bo pod ich wpływem kamień matowieje. Powłokę mogą też zniszczyć środki z sodą oczyszczoną, benzyną, acetonem. Do usuwania plam używa się specjalnych preparatów przeznaczonych do granitu, marmuru i trawertynu. Blaty trzeba regularnie zabezpieczać impregnatami do kamienia - w pierwszym roku użytkowania co 3-4 miesiące, potem wystarczy dwa razy w roku.

ZALETY:

. wysoka trwałość i odporność na zarysowania

. kolory nie blakną

WADY:

. kamień jest trudny w obróbce, co ogranicza możliwości jego formowania

. blaty są zimne w dotyku

. ulegają niszczącemu działaniu kwasów

. duży ciężar - metr kwadratowy może ważyć nawet do 100 kg

. wysoka cena - od 400 do 3000 zł/m kw.



Więcej o:
Komentarze (2)
Postaw na blat cz. 1
Zaloguj się
  • Marta Kaczmarek

    0

    Ja mam drewniany blat w kuchni identyczny jak na zdjęciu i drewnianą podłogę ( balticwood.pl/pol/products/view/201)

  • Gość: ona

    Oceniono 4 razy 0

    kamień naturalny to najlepsze rozwiązanie, co do ceny to trzeba na to z innej strony spojrzeć - jest to inwestycja na lata więc lepiej zapłacić raz więcej i mieć spokój, nie wymieniać blatu po paru latach. Ja swój blat z granitu kupiłam na www.luxury-house.pl warto zajrzeć na ich stronę mają dużo zdjęć

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX