Roboty: pokroją, posiekają, wymieszają...

Robot kuchenny zastąpi rozdrabniacz, mikser, maszynkę do mięsa, młynek do kawy czy sokowirówkę. Dlatego przyda się w każdej kuchni, a zwłaszcza w tej, gdzie przygotowuje się posiłki dla kilku osób.

Rodzaje robotów

. Z malakserem. Jest to duża misa z uchwytem i pokrywą, w której wykonuje się wszystkie czynności. Malakser stanowi podstawowe wyposażenie robotów; w niektórych jest też pojemnik-rozdrabniacz, który wygląda jak blender kielichowy i ma podobne funkcje.

. Z misą. Urządzenia te przypominają miksery stacjonarne, mają duży wybór akcesoriów, które znajdują się w podstawowym wyposażeniu albo trzeba je dokupić (np. młynek, maszynkę do mięsa, pojemnik-rozdrabniacz itp.). W większości modeli mieszadła obracają się tylko wokół własnej osi, w robotach zwanych planetarnymi kręcą się zarówno wokół własnej osi, jak i wokół misy, co zapewnia szybkie i dokładne wymieszanie składników.

Watro wiedzieć

1 Malaksery mają pojemność do 3,4 litra, misy do 5,4 litra. W kilkuosobowej rodzinie przyda się robot z malakserem lub misą o największej pojemności.

2 Niektóre przystawki są standardowo dołączone do urządzenia. Obydwa rodzaje robotów mają akcesoria umożliwiające mieszanie, ubijanie piany, zagniatanie ciasta, ucieranie; modele z malakserem - dodatkowo tarcze krojące na plastry, rozdrabniające.

3 Im większa jest moc, tym dłużej urządzenie może pracować bez przerwy, np. moc 500 W umożliwia nieprzerwaną pracę przez 5 minut. Optymalnym poziomem mocy jest 800 W, co wystarcza np. do zmielenia mięsa.

Więcej o:
Copyright © Agora SA