Naczynia kuchenne: chcesz schudnąć do wiosny? Zacznij już teraz

Powoli i nieuchronnie zbliża się wiosna, a z nią poczucie, że najwyższy czas zabrać się za siebie i zrzucić kilka kilogramów. A więc, niestety, czeka nas dieta.

Odchudzając się, pamiętajmy, że potrawy muszą być mniej kaloryczne, ale niepozbawione składników odżywczych. Pomoże nam w tym dobrze dobrana dieta, ale zanim ją zaczniemy, zaopatrzymy się w odpowiednie naczynia.

Smażenie bez tłuszczu

W tym celu warto zainwestować w garnki z grubym dnem. W nagrzanym naczyniu umieszcza się mięso i nie dodając tłuszczu doprowadza do miękkości. Niemal wszystkie składniki odżywcze, takie jak: witaminy i składniki mineralne zatrzymywane są wtedy w mięsie, a ono samo staje się lekkostrawne. A co najważniejsze nie zwiększa się jego kaloryczność.

Gotowanie bez wody

Gotowanie bez wody nie wypłukuje z warzyw witamin i mikroelementów. Żeby móc gotować na parze, warto mieć garnki z grubym dnem. W warzywach znajduje się woda, dlatego nie trzeba dodawać dodatkowej porcji wody do przygotowania posiłku. Dokładnie umyte warzywa należy umieścić w garnku, przykryć go pokrywką, tak by wewnątrz niego mogła krążyć para wodna i postawić na najmniejszy palnik.

Gotowanie na parze

Pozwala zachować smak, zapach i wartość odżywczą przyrządzanych potraw. Do garnka z grubym dnem należy nalać niewielką ilość wody. Garnek należy postawić na gazie i zagotować wodę. Warzywa, ryby, mięso lub owoce należy włożyć do specjalnego koszyczka, umieścić go w garnku i przykryć pokrywką. Można też zainwestować w urządzenie elektryczne zwane parowarem, które działa na podobnej zasadzie, ale można w nim przyrządzić kilka potraw jednocześnie.

embed

Pavoni STEAMYTVRS

w okazje.info

embed

Tescoma Wkładka do gotowania na parze CHEF 28 cm

w okazje.info

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.