AGD: czy opłaca się robić lody w domu?

Pewnie nie, bo wybór w sklepach jest ogromny. Ale robiąc samemu możemy wyczarować prawie każdy smak, jaki nam się zamarzy. Przepis jest prosty - wystarczy śmietana, cukier i jajka. Do wykonania nie są potrzebne specjalne urządzenia, chociaż jeśli o takie się pokusimy, znacznie sobie ułatwimy pracę.

Przepis na lody waniliowe

(ze strony: puellanova.pl): Składniki: 2 jajka, pół szklanki cukru, 2 szklanki śmietany do deserów 30 lub 36%, 1 łyżka przegotowanej ciepłej, wody, Wykonanie: Do jednej miski wbić białka, do drugiej żółtka. Białka ubić dobrze - nie musi być na sztywno, dodać połowę cukru i ubijać jeszcze chwilę, tak żeby rozpuścić cukier (około 2 minuty). Do miski z żółtkami dodać łyżkę przegotowanej wody i resztę cukru a następnie utrzeć całość, aż żółtka zrobią się jasne. Śmietanę wlać do osobnego naczynia i zmiksować (lub ubić), aż będzie mieć konsystencję kremu, dodać ubite białka i żółtka i wymieszać całość do połączenia składników. Przełożyć do salaterek, lub kubków (można zostawić w dużym naczyniu bez dzielenia na porcje) i włożyć do zamrażalnika na kilka godzin.

Przepis na lody orzechowe (ze strony: ugotuj.to): Składniki: 8 jaj, 20 dkg cukru kryształu, 1 litr śmietany 30%, 15 dkg orzechów mielonych. Wykonanie: Śmietanę ubić i wstawić do lodówki. Białka ubić na sztywno, dodać cukier oraz żółtka. Gdy masa jajeczna będzie gładka, dodać orzechy i wcześniej ubitą śmietanę. Szybko wymieszać przełożyć do pucharków i zmrozić.

ZAJRZYJ TUTAJ! TO WSZYSTKO POMOŻE CI ZROBIĆ (I ZJEŚĆ) LODY!!!

Więcej o:
Copyright © Agora SA