Zlewozmywaki: twardziele w kuchni

Zlewozmywak codziennie musi znosić gorący i zimny prysznic, szorowanie, uderzenia twardymi przedmiotami. Powinien więc mieć wyjątkową odporność i trwałość. Dobry zlewozmywak, bo o nim mowa, spełni wszystkie nasze oczekiwania. Podpowiadamy, jak go wybrać.
Zanim pójdziesz do sklepu, zmierz szerokość i głębokość szafki pod zlewozmywak, ponieważ to do jej rozmiaru dobiera się wielkość urządzenia. Aby jego komora (lub komory) się w niej zmieściły, powinien być mniej więcej o 5 cm węższy oraz płytszy niż szafka, natomiast ociekacz może zachodzić na szafkę sąsiednią. Musimy też wiedzieć, jak będzie zamontowana bateria - na ścianie czy w zlewozmywaku. W sklepie będzie trzeba podjąć kilka innych decyzji.

Zlewozmywaki: jedno- czy dwukomorowy?

Jeśli mamy zmywarkę lub mieszkamy w pojedynkę, wystarczy zlewozmywak jedno- albo półtorakomorowy (z dodatkową małą komorą pomocniczą z odpływem, w której wygodnie umyjemy sztućce, wypłuczemy warzywa i owoce).

W dużej rodzinie przyda się zlewozmywak z dwoma komorami, z odpływem w każdej z nich. Głęboki dwukomorowy zlew z ociekaczem jest natomiast niezbędny, jeśli zmywamy naczynia ręcznie. Komory mogą być okrągłe, prostokątne lub kwadratowe, o różnej głębokości.

Niektóre zlewy mają duże odpływy, w których można zamontować rozdrabniacz do odpadków organicznych, takich jak np. obierki z jarzyn i owoców, kawałki ryb, drobne kości. Zmielone odpadki spływają wraz z wodą do kanalizacji.

Zlewozmywaki: nakładany, wpuszczany czy może podwieszany?

Chodzi o sposób montowania zlewozmywaka. Najprostsze w montażu są modele nakładane na szafkę bez blatu; takie urządzenie musi mieć wielkość szafki. Są one dosyć tanie, ale nie znajdziemy ich w sklepach zbyt wiele.

Najwięcej jest zlewów wpuszczanych w blat kuchenny, czyli nakładanych od góry w wycięty wcześniej otwór. Zlewozmywak podwieszany montuje się od dołu, przez wycięcie w blacie (koniecznie odpornym na wodę, np. kamiennym).

Zlewozmywaki: z jakiego materiału?

Zlewozmywaki stalowe są najpopularniejsze, bo cechuje je trwałość, odporność na uderzenia, ścieranie, środki chemiczne i wysoką temperaturę (do 550 st. C). Wybierając taki zlewozmywak, zwróćmy uwagę na wykończenie powierzchni. Błyszcząca wygląda co prawda efektownie, ale nawet czysta woda, szczególnie twarda, po wyschnięciu pozostawia na niej plamy i zacieki. Łatwiej utrzymać w czystości zlewozmywaki półmatowe, na których plamy i zarysowania są mniej widoczne.

Zlewozmywaki ze stali emaliowanej nie cieszą się już zbyt dużą popularnością. Ich główne zalety to niska cena i łatwe czyszczenie, nie widać też na nich wodnych zacieków. Niestety, emalia może odprysnąć (np. po stuknięciu garnkiem), a z czasem ściera się, matowieje i powstają rysy.

Zlewozmywaki granitowe nie są robione (jak sugerowałaby nazwa) z litego kamienia, lecz z kompozytu mineralno-żywicznego, czyli mielonego granitu, kwarcu lub krzemu połączonych z żywicami syntetycznymi. Kompozyt jest odporny na uszkodzenia mechaniczne, chemikalia i wysokie temperatury oraz łatwy do czyszczenia. Jednak i to zależy od jakości materiału. Droższe, zawierające więcej minerałów, są bardziej porowate, ale za to trwałe. W tańszych przeważa żywica - kompozyt jest gładszy i bardziej lśniący, ale mniej wytrzymały. Najlepsze właściwości mają zlewy zawierające 80 proc. mielonego minerału i 20 proc. żywicy akrylowej. Warto więc zapytać sprzedawcę o skład.

Zlewozmywaki ceramiczne są bardzo odporne na zarysowania (można na nich kroić nożem), uderzenia, bardzo wysoką temperaturę oraz na zabrudzenia i przebarwienia. Łatwo je też utrzymać w czystości, ale mają jedną zasadniczą wadę - są niestety bardzo drogie.

Zlewozmywak w zabudowie - gdzie go umieścić?

Wygodnie korzysta się ze zlewozmywaka usytuowanego w centralnym punkcie blatu roboczego, najlepiej między lodówką a kuchenką. Pamiętajmy jednak o rozdzieleniu zlewu i kuchenki blatem roboczym, ponieważ najczęściej jest to główne miejsce pracy (tutaj przygotowujemy produkty do gotowania). W szafce pod zlewem zwykle pozostaje wolna przestrzeń, warto więc ustawić w niej kosz na śmieci.

Zlewozmywaki: warto wiedzieć

Nie wszystkie zlewy mają otwór na baterię. Jego wycięcie trzeba zamówić w sklepie; robiąc to we własnym zakresie, w razie uszkodzenia zlewozmywaka stracimy gwarancję.

Aby wygodnie korzystać z baterii i zlewozmywaka, zwróćmy uwagę na wysokość wylewki oraz jej kształt. Jeśli źle dobierzemy wysokość, może się na przykład okazać, że nie umyjemy wysokiego garnka. Do zlewu z płytką komorą (od 12 do 16 cm) konieczna jest wysoka bateria z wylewką w kształcie litery F lub U. Bateria do zlewozmywaków o głębokości komory powyżej 16 cm może mieć niższą wylewkę; do najgłębszych (ok. 20 cm) wystarczy standardowa bez wysokiego korpusu.



Odpływ zlewu może być zamykany zwykłym korkiem, który wkładamy do otworu i wyjmujemy z niego ręką. Wygodniejszy jest korek automatyczny uruchamiany pokrętłem (nie musimy zanurzać rąk, by wypuścić wodę z komory). Podwyższa jednak cenę zlewozmywaka, dlatego często występuje jako opcja dodatkowa.



Więcej o: