Piekarniki: gorący temat

Nowoczesna kuchnia nie obędzie się bez piekarnika. Te najbardziej zaawansowane podpowiadają krok po kroku, jak przygotować potrawę, i pokazują to na zdjęciach. Ale również te prostsze mają liczne funkcje oraz udogodnienia, dzięki którym pieczenie staje się przyjemnością.

Czy piekarnik musi być zamontowany pod płytą grzejną?

Tak, jeśli urządzenia te mają wspólny panel sterowania (są zintegrowane). Mówimy wtedy o kuchni do zabudowy. Większość piekarników ma jednak osobne sterowanie, można więc montować je w dowolnym miejscu i na dogodnej wysokości, np. w słupku czy wysokiej zabudowie.

Jak duży powinien być piekarnik?

Standardowe mają szerokość i wysokość około 60 cm; tzw. kompaktowe, o zmniejszonych wymiarach (niestety, dość drogie) - szerokość do 50 cm lub wysokość do 45 cm. Wymiary większych urządzeń to 90 cm szerokości i 50 cm głębokości. Z reguły od wielkości urządzenia zależy jego pojemność.

Dla trzyosobowej rodziny wystarczy standardowy piekarnik, natomiast jeżeli na co dzień przygotowujemy potrawy dla większej liczby osób, warto wziąć pod uwagę zakup większego urządzenia - o pojemności np. 60-65 l.

Na jakie funkcje zwrócić uwagę?

Przeważająca większość piekarników to modele elektryczne; gazowych jest niewiele, może dlatego, że są wyposażone jedynie w najbardziej podstawowe funkcje. Inaczej jest z elektrycznymi. Wszystkie mają grzanie górne, dolne, górne i dolne oraz termoobieg (rozprowadzenie gorącego powietrze po całej komorze), a producenci oferują również inne udogodnienia:

Termoobieg 3D (albo 3D plus) - ulepszony termoobieg, który polega na tym, że dookoła wentylatora znajdują się dodatkowe grzałki oraz otwory grzewcze. Dzięki temu gorące powietrze jest równomiernie rozprowadzane po całym wnętrzu piekarnika, co jest przydatne przy przyrządzaniu dużych kawałków mięsa lub ciast.

Szybkie nagrzewanie - umożliwia nagrzanie do określonej temperatury w krótkim czasie.

Grill - mały do przyrządzania niewielkich potraw (jak kiełbaski czy zapiekanki) oraz duży (do mięsa).

Mikrofale - urządzenie może być używane jako zwykły piekarnik, kuchenka mikrofalowa lub łączyć zalety obu tych urządzeń. Pozwala to zaoszczędzić około 50 proc. energii w porównaniu z tradycyjnym pieczeniem i przygotować potrawę aż o 80 proc. szybciej niż przy użyciu standardowego piekarnika.

Automatyczne programy pieczenia - urządzenie samo dobiera temperaturę i czas pieczenia zależnie od przygotowywanej potrawy, wystarczy ją wstawić do piekarnika i na panelu sterowania wybrać program oraz wagę dania.

Termosonda - sprawdza temperaturę wewnątrz potrawy i automatycznie wyłącza piekarnik.

Podwójna komora - umożliwia jednoczesne pieczenie dwóch różnych potraw w różnych temperaturach, bez mieszania się zapachów.

Czy rozgrzany piekarnik jest bezpieczny?

Tak, ponieważ stosuje się wiele zabezpieczeń, którą chronią nas przed poparzeniem:

chłodny front - specjalna izolacja i konstrukcja drzwi gwarantują, że ich temperatura nie przekroczy 30, 40 lub 50 st. C;

system chłodzenia obudowy - zabezpiecza przed uszkodzeniem mebli pod wpływem wysokiej temperatury;

blokada przed przypadkowym włączeniem - specjalny przycisk blokuje wszystkie funkcje piekarnika, uniemożliwiając jego uruchomienie lub zmianę ustawień,

automatyczny wyłącznik - wyłącza urządzenie, gdy pracuje ono zbyt długo.

Jaki piekarnik kupić, by był łatwy do czyszczenia?

Wszystkie piekarniki mają wnętrze pokryte emalią łatwoczyszczącą. Producenci stosują również inne rozwiązania ułatwiające czyszczenie urządzenia:

pyrolizę - spalanie w bardzo wysokiej temperaturze (około 500 st. C) resztek tłuszczu i zanieczyszczeń, które zamieniają się w popiół;

czyszczenie parowe - para zmiękcza zanieczyszczenia, dzięki czemu łatwiej jest domyć wnętrze komory;

wkłady katalityczne - specjalna powłoka umożliwiająca spalanie tłuszczu i zanieczyszczeń podczas pieczenia w wysokich temperaturach (ok. 350 st. C). Wkłady trzeba wymieniać co kilka lat (zależnie od tego, jak często używamy piekarnika), kosztują około 200 zł.

Co to jest piekarnik parowy?

To urządzenie jest piekarnikiem tylko z nazwy i służy wyłącznie do gotowania na parze. Jeśli chcemy mieć urządzenie i do pieczenia, i do gotowania na parze, musimy poszukać piekarnika parowego z funkcją pieczenia lub piekarnika tradycyjnego z funkcją pary.

Rodzaje prowadnic

Drabinkowe - to specjalne "drabinki" zamocowane na ściankach piekarnika, w które wsuwa się blachy. Blachy mogą być niestabilne, trzeba je więc ostrożnie wysuwać.

Teleskopowe - prowadnice wysuwają się razem z blachą (każdą osobno), zapewniając jej stabilność, a nam - wygodę i bezpieczeństwo.

Wózek - blachy są zamocowane do drzwiczek i wszystkie wysuwają się razem z nimi. Rozwiązanie wygodne, ale sięgając do potrawy na środkowej półce, można się oparzyć.

Więcej o:
Copyright © Agora SA