Na chłodno, czyli co lodówka ma w środku

Kupując nową lodówkę, zwróć uwagę na wyposażenie jej wnętrza i zastosowane rozwiązania, dzięki którym dostęp do wszystkich produktów jest łatwy, są one przechowywane w odpowiednich warunkach i długo zachowują świeżość.
Zanim zaczniesz korzystać z lodówki, przeczytaj w instrukcji, co gdzie należy przechowywać. W urządzeniach różnych producentów rozkład temperatur może się bowiem nieco różnić, np. w jednym najniższa temperatura jest przy szufladach na owoce, a w innym na drugiej półce od dołu.







5 zasad przechowywania żywności w lodówce

1. "Pierwsze kupione - pierwsze spożyte". Rzeczy kupione najpóźniej trzeba układać z tyłu za tymi, które już leżą na półce. Nie przechowuj zbyt wielu produktów naraz - zaburzy to cyrkulację powietrza i sprawi, że temperatura w lodówce wzrośnie. Z tego samego powodu nie należy do niej wkładać ciepłych potraw.
2.Nie wstawiaj dania w naczyniu, w którym było przygotowywane (wraz z nim do lodówki dostaną się bakterie). Przełóż potrawę do czystego, szczelnie zamykanego pojemnika.
3.Nie przechowuj żywności w otwartych opakowaniach, w których zostały kupione. Najlepiej zamknąć je w specjalnym pojemniku ze szczelnym wieczkiem, np. próżniowym.
4.Nie myj surowego mięsa przed włożeniem do lodówki - w wodzie szybciej bowiem rozwijają się drobnoustroje. Nie należy też go kroić na porcje, bo nóż przenosi głębiej bakterie zgromadzone na powierzchni.
5.Nie przechowuj w lodówce pomidorów, ogórków, ziemniaków, papryki, cukinii, egzotycznych owoców - w temperaturze poniżej 10 st. C pojawią się na nich nieapetyczne plamki. Nie trzymaj również w lodówce chleba (szybciej czerstwieje).
Więcej o: