Projekt luksusowej kuchni

Jak powinna wyglądać nowoczesna, designerska kuchnia? Wiedzą to Poggenpohl i Electrolux - firmy, które wymyśliły koncepcję "Czwartej ściany".

The Fourth Wall ("Czwarta ściana") łączy przestrzeń towarzyską i jadalnię w całość. Inteligentne powierzchnie naśladują kotary teatralne - nowoczesna technologia umożliwia zasłonięcie określonych przestrzeni kuchennych, aby sprawnie przekształcić kuchnię w miejsce dedykowane wspólnemu celebrowaniu posiłków.

Współpraca gigantów

Wizjonerska koncepcja luksusowej kuchni The  Fourth Wall ("Czwarta ściana") jest wynikiem współpracy dwóch światowych liderów w zakresie wzornictwa i technologii. Już w 1892 roku firma Poggenpohl na nowo definiuje kuchnię jako przestrzeń stworzoną do czerpania przyjemności z gotowania i jedzenia. Electrolux Grand Cuisine to ekskluzywny, pierwszy w pełni profesjonalny system gotowania przeznaczony do użytku domowego. Charakteryzuje się najnowocześniejszymi rozwiązaniami stosowanymi przez szefów kuchni, najwyższą jakością oraz unikalnym designem.

Pomysł pożyczony z teatru

Nazwa The Fourth Wall została zaczerpnięta z klasycznego języka teatru i odwołuje się do symbolicznej granicy między widzami a aktorami. To innowacyjne wnętrze umieszcza kuchnię w centralnym miejscu i przełamuje barierę między gościem a gospodarzem, umożliwiając tradycyjne doświadczenie spożywania posiłków. W sercu koncepcji The Fourth Wall leży celebracja jedzenia i świeżych składników. Specjalnie zaprojektowane urządzenia gwarantują, że wszystkie składniki - począwszy od owoców i warzyw do mięsa i ryb - będą przechowywane w optymalnych warunkach do momentu, aż będą gotowe do przyrządzenia. Elementy wzornictwa odzwierciedlają z kolei najwyższy standard i jakość wykonania, a innowacyjne funkcje gwarantują maksymalną przyjemność gotowania.

-Inspirację czerpałem z wczesnych kuchni, gdzie funkcja determinowała jej układ. Te wnętrza były "żyjącymi" miejscami, w których celebrowano jedzenie i proces przyrządzania posiłków. Po zapoznaniu się z kuchnią Grand Cuisine wiedziałem, że znalazłem idealne komponenty dla koncepcji, która łączy innowacyjność wzornictwa i rzemiosła Poggenpohl z możliwościami zaawansowanej technologii i designu kuchni Electrolux Grand Cuisine - powiedział Andrew Hays, dyrektor kreatywny projektu The Fourth Wall.

Więcej o:
Komentarze (8)
Projekt luksusowej kuchni
Zaloguj się
  • gazeta1960

    Oceniono 5 razy 5

    Wczoraj było o kuchniach z wyspami, a dziś kolejny przykład (przyznam, że wspaniale wyglądającej), lecz kompletnie nieużytecznej kuchni do przyrządzania codziennych posiłków. Chyba każdy zauważył, że podczas smażenia w powietrzu unosi się "mgiełka" cząstek tłuszczu, która "lubi" osiadać na wszystkim czego jej się tylko uda dosięgnąć. Nie pomaga nawet przykrywanie patelni specjalnymi siatkami, bo od czasu do czasu trzeba jednak zamieszać i odkryć patelnię. Jak to się ma do wszechobecnych w tym pomieszczeniu szklanych szafek? Do (tapicerowanego!) fotela? (zdj. 4). Gary stoją nieosłonięte prawie na podłodze (zdj. 6). Warzywa zamiast w lodówce, to w fikuśnych skrzynkach (zdj. 9) - ja wiem, że tak się lepiej prezentują, ale co z ich trwałością? Kwiaty też potrzebne (chyba do zdjęć)... Uwielbiam piękne projekty (na zasadzie sztuki dla sztuki), ale większość ludzi potrzebuje PRAKTYCZNYCH (i pięknych) projektów UŻYTKOWYCH. Tu znowu widzę (o ile ta kuchnia ma być kiedykolwiek użyta) konieczność zatrudnienia kucharki i drugiej osoby na bieżąco sprzątającej dokonane przez tę pierwszą zabrudzenia. Przypomina mi się sytuacja z mojego dzieciństwa, gdy jeździłem na wakacje do rodziny na wsi. Sąsiedzi wybudowali nowy dom, kupili meble i dywany, rozłożyli gazety "na szlaku zwiedzania" i przyjmowali wycieczki chętnych do podziwiania tego cudu. Po przejściu "zwiedzaczy" dom był zamykany na klucz, a sąsiedzi wracali do starej chałupy, bo nowej było szkoda niszczyć... Prezentowana powyżej kuchnia obudziła moje szczenięce wspomnienia i choć na chwilę ujęła mi lat. Dziękuję ci, GW!

  • mo-7

    Oceniono 7 razy 7

    Nie przesadzajcie - żyrandol nad stołem jest świetny! Szkoda, że tak mało daje światła :-)

  • dzanosik

    Oceniono 11 razy 7

    dzieci tam będą raczkować w stronę tych garnków i je wywracać, ale słoiki za szybą są okej łatwiej się szuka zagubionych kiszonych (ale szyby dopiero powyżej 1,5 metra żeby dzieci nie rozbiły)

  • alicjaizabella

    Oceniono 12 razy 8

    Ladne to wszystko i eleganckie ale ja bym sie czula jak w jakiejs kafejce w centrum handlowym.

  • skrzyneczka2

    Oceniono 14 razy 14

    Wydaje mi sie ze zamiast takiej luksusowej kuchni lepiej by sobie codziennie do innej restauracji pójśc

  • ja.sinner

    Oceniono 33 razy 27

    gotować czy pucować...te szyby

  • nick4comments

    Oceniono 73 razy 53

    Wszystko fajnie, ale czemu tam jest klimat jak w grobowcu albo klasztornych katakumbach?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX