Do przygotowania masy cukrowej potrzebujemy: 90 dag cukru pudru
50 g glukozy spożywczej
4 łyżeczki żelatyny
70 ml zimnej wody
3 łyżeczki margaryny
olejek (do wyboru: migdałowy, waniliowy, pomarańczowy lub cytrynowy).
Żelatynę zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 minut. Gdy napęcznieje, naczynie z żelatyną trzymamy nad gorącą parą wodną i mieszamy do momentu, aż będzie miała luźniejszą konsystencję. Dodajemy glukozę i margarynę. Po rozpuszczeniu tłuszczu wlewamy ulubiony olejek. Następnie łączymy papkę z cukrem pudrem i wyrabiamy aż masa będzie plastyczna. Z wyrobionej masy formujemy baranka lub korzystamy z gotowej formy (foremka do baranka o szerokości 21 cm kosztuje 39 zł). Jeżeli chcemy zrobić kolorowego baranka, powinniśmy dodać barwnik spożywczy w proszku lub w paście (barwniki w płynie rozrzedzą masę).
Od lat technika wyklejania serwetek na przedmiotach robi furorę wśród domorosłych rękodzielników. W sklepach można kupić gotowe zestawy do decoupage'u (od 30 zł). Do wykonania pisanki można użyć gotowanego jaja kurzego, gęsiego czy strusiego, wydmuszek albo jaj drewnianych. Jeżeli używamy wydmuszki, pamiętajmy, że jest bardzo delikatna. Oprócz jaja potrzebujemy papierowych serwetek. Wybór wzorów na serwetkach jest ogromny i wszystko zależy od naszej inwencji. Możemy ozdobić pisanki tradycyjnymi wzorami łowickimi lub motywami roślinnymi. Do ozdobienia pięciu pisanek potrzebujemy kilku serwetek (w zależności od naszej inwencji), nożyczki, klej do decoupage, pędzelek i bezbarwny lakier akrylowy.
Najpierw starannie wycinamy motyw z serwetki, następnie tam, gdzie będziemy przyklejać wzór nakładamy niewielką ilość kleju. Przykładamy i delikatnie wyrównujemy za pomocą pędzelka. Po wyschnięciu nakładamy warstwę zabezpieczającą (np. lakier akrylowy) i gotowe.
Do zrobienia zajączka potrzebujemy jedynie kolorowej kartki papieru (o długości boku 50-60 cm) i przeciętnej sprawności manualnej. Zamiast papieru można użyć kolorowych ściereczek.