Grillowanie przez cały rok

Czy grudzień to dobry moment na grilla? Wbrew pozorom - jak najbardziej. I to nie tylko dlatego, że nowy grill to doskonały pomysł na gwiazdkowy prezent. Także korzystanie z niego w chłodniejszych porach roku jest możliwe - zwłaszcza, jeśli ma się dobry sprzęt.

Na cztery pory roku

Prawdziwi pasjonaci uważają, że nie istnieje sezon na grilla -  bo tak naprawdę może on trwać cały rok, a zima nie oznacza przerwy, ale raczej pełen możliwości "second season". Wystarczy kupić dobrej jakości grill gazowy lub węglowy z pokrywą; przykrycie rusztu umożliwia przygotowywanie na nim potraw nawet w mniej sprzyjających warunkach atmosferycznych. Pod pokrywą dobrze rozgrzanego grilla panują optymalne warunki do przyrządzania potraw mimo niskiej temperatury na zewnątrz, wiatru czy nawet niewielkich opadów.

Poza tym, gromadzenie się wokół rozgrzanego grilla ma całkiem inny urok niż latem. To, co nam przeszkadza w upalne dni - żar bijący z rozpalonego grilla - zimą jest mile widziane.

Właściciele mieszkań, którzy nie mają do dyspozycji ogrodu, mogą zdecydować się na nieduży grill elektryczny, ustawiany na balkonie. Takie grille wyglądają podobnie jak gazowe, tyle że zasilane są elektrycznością. Nad grzałką znajduje się żeliwny ruszt, a pod nią jest łatwa do opróżnienia misa na tłuszcz. Grill elektryczny jest bardzo prosty w obsłudze - wystarczy podłączyć go do sieci z prądem. Bez rozpalania, korzystania z rozpałek i dymu, który mógłby przeszkadzać sąsiadom.

Wok i pizza zamiast kiełbasy

Przygotowanie potraw na grillu kojarzy się głównie z kiełbasą i karkówką, jednak niesłusznie. Dobrej jakości grill, dobrany odpowiednio do oczekiwań i potrzeb domowników, może stać się najważniejszym sprzętem, zastępując kuchenkę, piekarnik, piec do pizzy, toster, gofrownicę i znacznie więcej.

Jest to możliwe np. dzięki systemowi GBS, stosowanemu w grillach marki WEBER - umożliwia on wymianę  środkowej część rusztu na dowolny wkład o konkretnym przeznaczeniu. Możemy więc skorzystać z wkładki umożliwiającej przygotowanie perfekcyjnych steków, albo zamienić ją na wok do smażenia warzyw w stylu azjatyckim, czy też na patelnię, na której przyrządzimy smakowite tortille. Na takim grillu można nawet upiec pizzę - bo wkładka kamień do pizzy także jest dostępna. Oczywiście do dyspozycji są też najróżniejsze akcesoria do przygotowywania dań tradycyjnie kojarzących się z grillem - zestaw do szaszłyków, stojak do żeberek, stojak do kurczaka oraz kosz na pieczeń.

Jak widać, nowoczesne grille dają nam możliwości, z istnienia których nawet nie zdawaliśmy sobie sprawy. Zamiast ograniczać się do zapraszania gości latem na kiełbaski z grilla, możemy przygotowywać najróżniejsze tematycznie przyjęcia - i to przez cały rok. Czy goście, którzy odwiedzą nas w te Święta, nie byliby mile zaskoczeni pachnącym daniem z grilla?

 
Od boi okrętowej do grilla z pokrywą

Historie wynalazców i wynalazków są częściowo zabawne, a częściowo niezwykłe. Dobrym przykładem może być datowany na 1952 r. pomysł Georga Stephena - pasjonata grillowania i ojca 11 dzieci - przerobienia boi okrętowej na  okrągły grill z pokrywą.  Wcześniej w całej Ameryce grille były otwarte i zbudowane z cegły - a więc w razie złej pogody nie można było z nich korzystać. Nowy pomysł zrewolucjonizował najpierw amerykańską, a następnie światową kulturę grillowania i pozwolił stworzyć podstawy pod firmę Weber-Stephen Products LLC, która profesjonalnie zajęła się produkcją innowacyjnych i trwałych grilli. 

Znana już na całym świecie kula Webera zmieniła w bardzo krótkim czasie obraz amerykańskich ogrodów i stała się symbolem. Wynalazkowi Georga Stephena zawdzięczamy dzisiejsze możliwości grillowania, bowiem dopiero wynalazek pokrywy umożliwił wykorzystanie grilla jako piecyka z obiegiem powietrza i stosowanie oszczędniejszych metod przyrządzania potraw - takich jak np. metoda bezpośredniego i pośredniego grillowania

Więcej informacji na www.weberstephen.pl