Kuchnia bezpieczna dla dziecka

Kuchnia to miejsce, które niezwykle fascynuje małe dzieci. Jest w niej dużo ciekawych przedmiotów, akcesoriów, o wiele bardziej intrygujących niż dobrze znane zabawki. Niestety jest też miejsce szczególnie niebezpieczne dla maluchów.
W trosce o najmłodszych

Każdy rodzić wie, jak daleko może zaprowadzić dziecko jego ciekawoś świata. Interesuje je wszystko, szczególnie przedmioty używane przez dorosłych, nie dziwi wiec fakt, że z chęcią uczestniczą we wspólnym przygotowywaniu obiadu, kręcą się w kuchni koło gotującej mamy, zaglądają w każdy kącik. Jednak w tak specyficznym pomieszczeniu, jakim jest kuchnia, nie trudno o wypadek. Dlatego niezwykle istotne jest zapewnienie maluchowi maksymalnego bezpieczeństwa.

Podstawowe zabezpieczenia

Kiedy bobas posiądzie umiejętność przemieszczania się, najważniejszą rzeczą, jaką rodzice muszą zrobić to zainstalowanie niezbędnych zabezpieczeń, które pozwolą dziecku bezpiecznie funkcjonować w domowej rzeczywistości.

- Niebezpieczne gniazdka elektryczne. Specjalne zaślepki na gniazdka elektryczne to podstawa bezpieczeństwa. Kontakty to elementy wyposażenia, które szczególnie interesują najmłodszych i kuszą do ich dotykania, wkładania w nie paluszków i rozmaitych przedmiotów. Zabezpieczmy więc wszystkie kontakty znajdujące się na wysokości do 1m od podłogi.

- Groźne kanty. Nauka chodzenia i pierwsze kroki niejednokrotnie okupione są licznymi upadkami, dlatego niezwykle istotne jest zabezpieczenie wszelkich kantów i rogów zabudowy meblowej. Uchronią one maluszka przed niebezpiecznymi stłuczeniami czy skaleczeniami.

- Kuszące szuflady i szafki. Przyjdzie taki moment, kiedy ciekawskie małe rączki ochoczo zachcą otwierać wszystkie dostępne szafki i wysuwać szuflady. Aby uchronić je przed przypadkowym przytrzaśnięciem, warto zastosować specjalne blokady uchwytów, uniemożliwiające otwieranie szafek. Dobrym pomysłem jest też zastosowanie frontów meblowych bez uchwytów.

- Toksyczne detergenty. Kuchnia to miejsce, w którym zwykle przechowuje się płyny, odświeżacze, środki czystości. Ich skład może być szczególnie niebezpieczny dla dzieci, nie tylko w przypadku połknięcia, ale i w kontakcie z wrażliwą skórą, oczami, czy drogami oddechowymi. Umieśćmy więc wszelkie środki tego typu w miejscu niedostępnym dla malucha, np. w górnych szafkach lub w zamykanej na klucz szafce dolnej, której dziecko nie będzie umiało otworzyć.

- Niebezpieczne odpady. Podobnie jak detergenty, zabezpieczyć musimy również szafkę, w której mieszczą się pojemniki na śmieci. Wszelkie odpady zarówno organiczne, jak i plastik, potłuczone szkło, zużyte baterie itp. mogą stwarzać zagrożenie dla ciekawskich najmłodszych, dlatego koniecznie musimy zablokować im do nich dostęp. Najlepiej zastosować wspomniane blokady uniemożliwiające otwierzenie szafki.

- Niepozorne zagrożenia. W kuchni czyha na dziecko wiele innych niebezpieczeństw, z których warto zdać sobie sprawę, by odpowiednio wcześnie je wyeliminować. Aby uniknąć przypadkowych upadków bobasa, zadbajmy by podłoga była wykonana z materiałów odznaczających się antypoślizgowymi właściwościami. Wszelkie tasaki, noże, tarki, obieraki do warzyw, ostro zakończone widelce trzymajmy poza zasięgiem najmłodszych. Gotując starajmy się umieszczać garnki i rozgrzane patelnie na palnikach lub polach grzewczych blisko ściany, by maluch nie mógł ich dosięgnąć i strącić. Zawsze wyłączajmy z prądu blendery, miksery, krajalnice, młynki a najlepiej trzymajmy je w miejscach niedostępnych dla malucha.

(Nie)bezpieczne AGD

Jednymi z największych niebezpieczeństw czyhających na małe dziecko w kuchni są sprzęty AGD. Każde z takich urządzeń podłączone jest do prądu, co już samo w sobie może być potencjalnym zagrożeniem. Na tym jednak nie koniec. Bardzo niebezpieczny może okazać się pracujący piekarnik, który nagrzany do wysokich temperatur stwarza ryzyko poparzenia. Podobnie płyta grzewcza, z której dziecko może strąci gorący garnek lub patelnię. Na szczęście producenci sprzętów AGD wyposażają je w specjalne zabezpieczenia w maksymalny sposób minimalizujące ryzyko wypadków z udziałem dzieci. Nowoczesne piekarniki wyposażone są np. w tzw. zimne drzwi. Funkcja ta sprawia, że podczas pieczenia na zewnątrz drzwiczki piekarnika pozostają zimne mimo, że w środku panuje wysoka temperatura. Podobnie sprawa wygląda z płytą grzewczą. Najbezpieczniejszą jest płyta indukcyjna, która podczas swej pracy w ogóle się nie nagrzewa. Jeśli jednak zdecydujemy się na płytę gazową, warto wybrać model z zabezpieczeniem antywypływowym gazu. Dzięki temu możemy mieć pewność, że przypadkowe odkręcenie przez dziecko kurków, nie spowoduje wycieku gazu. Aby uniknąć tego typu przypadkowych uruchomień sprzętów AGD, warto wybierać modele wyposażone w chowane pokrętła lub takie, które można blokować. Urządzenia takie jak lodówka czy zmywarka są z kolei wyposażone w specjalne zabezpieczenia przed przypadkowym otwarciem przez dziecko.