Piekarniki

Aromatyczne mięsa, wspaniałe zapiekanki, smakowite dania, cudowne ciasta. Któż mógłby obejść się bez tych smakowitości? Aby móc je przyrządzać potrzebny jest jednak piekarnik, jedno z najważniejszych urządzeń AGD, które powinno znaleźć się w każdej kuchni.
Technika dla każdej gospodyni

Nowoczesne piekarniki naszpikowane są nowinkami technicznymi i opcjami, które w maksymalny sposób mają ułatwić, umilić i usprawnić pieczenie. Nie musimy już polegać na intuicji i doświadczeniu, jak nasze mamy czy babcie. Współczesne piekarniki potrafią w bardzo dużym stopniu nas wyręczyć. Wystarczy ustawić odpowiedni program pieczenia, wybrać wagę potrawy i zaufać urządzeniu. Co więcej, nowsze modele wyposażone są w swego rodzaju książki kucharskie z gotowymi przepisami. Podpowiadają jakich składników użyć, w jakich proporcjach, a nawet jak wykonać potrawę. Przepisy są prezentowane na czytelnym wyświetlaczu wraz z poglądowymi zdjęciami i cennymi poradami.

Pamięta i kontroluje

Termosonda umieszczana np. w pieczonym mięsie pozwoli kontrolować jego temperaturę i stopień upieczenia, a możliwość programowania czasu i temperatury w komorze piekarnika sprawi, że nie będziemy musieli pamiętać o wyłączeniu urządzenia. Piekarnik nie tylko będzie utrzymywał stalą, ustaloną temperaturę, ale i zakończy grzanie o określonym czasie i poinformuje o tym sygnałem dźwiękowym.

W trosce o najmłodszych

Bardzo istotną funkcją, szczególnie dla osób z małymi dziećmi, jest opcja umożliwiająca zablokowanie drzwi podczas pracy piekarnika. Warto zastanowić się też nad wyborem modelu z tzw. zimnymi drzwiami. Piekarniki wyposażone w to udogodnienie mają zastosowaną kilkuwarstwową szybę w drzwiach, dzięki czemu grzeją wewnątrz, nie emitując ciepła poza obudowę. Małe rączki mogą więc bez ograniczeń dotykać drzwiczek pracującego piekarnika bez ryzyka poparzenia.

Dostęp nieograniczony

Godnymi polecenia mogą być też prowadnice teleskopowe zastosowane w piekarniku. Ułatwiają one wysuwanie pieczonej potrawy lub ciasta, zmniejszają ryzyko poparzenia, szczególnie jeśli są z pełnym wysuwem. Jeszcze ciekawszym i wygodniejszym rozwiązaniem są piekarniki wózkowe. Ich właściciele nie muszą schylać się i wkładać rąk do nagrzanej komory piekarnika, ponieważ cała komora wysuwa się jak szuflada na zewnątrz. To rozwiązanie, podobnie jak otwierane na bok drzwiczki jest dostępne w droższych modelach.

Dla dwojga...

Nieco droższe modele mogą być wyposażone w jeszcze więcej niesamowitych funkcji. Przykładem może być podział komory piernika na 2 części. Dzięki temu możliwe jest pieczenie tylko w jednej komorze, przez co w znaczący sposób oszczędza się zużycie energii potrzebnej do nagrzania mniejszej kubatury. Możemy też piec w obu komorach jednocześnie, w innych temperaturach i korzystając z innych programów, bez obaw o przenikanie się zapachów pieczonych potraw.

Para buch!

Ciekawym rozwiązaniem jest funkcja pieczenia na parze. Dzięki specjalnym wytwornicom pary możliwe jest nie tylko pieczenie ale i gotowanie na parze ulubionych potraw bez obaw o utratę wartości odżywczych czy przypalenie. Funkcja ta umożliwia też szybkie rozmrażanie produktów. Ciekawą opcją jest też katalizator zapachów, który pochłania i niweluje opary powstałe podczas pieczenia.

Czysty jak...piekarnik

Czyszczenie piekarnika jest chyba największym koszmarem każdej gospodyni. Brud i tłuszcz osądzający się na prowadnicach i wnętrzu obudowy jest niezwykle trudny do usunięcia, szczególnie jeśli poddany jest działaniu wysokiej temperatury. Dlatego większość osób z pewnością doceni opcje samoczyszczenia się komory piekarnika. Może się to odbywać za pomocą pary wodnej, która rozmiękcza i rozpuszcza brud i tłuszcz osiadający na ściankach. Dobrym rozwiązaniem jest też specjalna powłoka, którą pokryte jest wnętrze piekarnika. Jest ona prawie idealnie gładka i sprawia, że zanieczyszczenia nie osadzają się na ściankach, a jeśli już nawet, to ich usunięcie z tak gładkiej powierzchni jest niezwykle proste i szybkie. Droższe modele mogą być wyposażone w jeszcze bardziej zaawansowaną funkcję: pyrolizy. Polega ona na rozgrzewaniu komory piekarnika do bardzo wysokiej temperatury, co powoduje dosłowne zwęglenie wszelkich zabrudzeń, po których pozostaje tylko popiół. Jedyną rzeczą, jaką trzeba zrobić, to wymiecenie wspomnianego popiołu z komory piekarnika.