Wyspa kuchenna nie tylko do otwartych kuchni

Wyspa kuchenna, czyli wolno stojąca niska zabudowa, niepołączona z głównym ciągiem roboczym, ma wiele praktycznych zalet. Zobacz jak możesz urządzić swoją kuchnię z wyspą w roli głównej.

Gotowanie nie jest już czynno"7;cią, z którą trzeba się ukrywać. Teraz stało się swoistym reality show z udziałem nie tylko domowników, ale nierzadko także gości. Rangę tego wydarzenia podkreśla miejsce akcji - WYSPA na środku pomieszczenia. Wyspa kuchenna pełni kilka funkcji: uzupełnia główną zabudowę o dodatkowe schowki i blat roboczy, skraca dystans między urządzeniami AGD, a w kuchni otwartej na salon wydziela optycznie strefy o różnym przeznaczeniu.

Zagospodarowanie wyspy kuchennej

Można na niej zainstalować urządzenia kuchenne bądź urządzić dodatkowy blat roboczy dostępny ze wszystkich stron, z szafkami i podręcznymi szufladami pod spodem. Pod blatem wyspy można też umieścić barek na kółkach. Jeśli na wyspie nie instalujemy kuchenki z wiszącym nad nią okapem, dobrym pomysłem jest zawieszenie pod sufitem półki z oświetleniem i relingami.

Jednak najczęściej na wyspie montuje się płytę grzejną, ewentualnie również zlewozmywak. Planując ich położenie, pamiętajmy o pozostawieniu kawałka wolnego blatu, na który będzie można odstawiać naczynia. Minimalna szerokość wyspy jest taka sama jak szerokość typowego blatu kuchennego i wynosi 60 cm.

Niezwykle istotną sprawą jest też zarówno funkcjonalne, jak i efektowne oświetlenie wyspy. Może to być światło punktowe zamontowane w okapie kuchennym bądź w suficie.

PRZEJDŹ DO GALERII >>


Więcej o: