Blat jest kluczowym elementem każdej kuchni. To on idzie na pierwszy ogień i jest miejscem wykonywania wszystkich kuchennych czynności. W efekcie codziennie poddajemy go naciskowi i działaniu wysokich temperatur. Jest to również miejsce, które najczęściej ulega zabrudzeniom i wymaga regularnego czyszczenia. Jaka zatem powinna być jego podstawowa cecha? Trwałość i odporność na działania mechaniczne. Biorąc pod uwagę powyższe czynniki, idealnym i modnym rozwiązaniem jest blat z kamienia naturalnego.
Blaty kuchenne z kamienia to luksus korzystania z najtrwalszych i najbardziej ekologicznych rozwiązań. Całkowita naturalność materiału daje pewność, ze żywność nie ma kontaktu z żadnymi związkami chemicznymi, a odporność kamienia na ścieranie i wysoką temperaturę jest nie do przecenienia. Posiadając blat z granitu, nie trzeba się martwić o odstawianie gorących naczyń, zarysowania czy inne mechaniczne uszkodzenia. Granitowi nie zaszkodzi kontakt z prawie żadną substancją i jest wyjątkowo odporny na plamienie. W porównaniu z drewnem czy popularnymi płytami wiórowymi pokrytymi laminatem, jest to rozwiązanie łatwe w utrzymaniu i pielęgnacji.
Firma Rogala posiada w swojej ofercie szeroki wybór kolorów granitu. Ciepłe odcienie brązów i delikatnych szarości, np. Kashmir Gold, Madura, Colonial Gold, Delicatus czy Ivory Fantasy użyte w formie płyt do wykonania blatów oraz płytek jako okładzin między górną i dolną zabudową, odmienią kuchnię nie do poznania. Jeżeli od początku aranżujemy kuchnię, warto pomyśleć również o posadzce wykonanej z płytek z kamienia naturalnego, które mogą uzupełnić wystrój, a także stworzyć trwałą i pewną podstawę każdej kuchni. Kamień, oprócz niezwykłej wytrzymałości, oferuje naturalne piękno i odrobinę luksusu, na który można sobie pozwolić, ponieważ jest to inwestycja na lata.