Urządzamy wyspę kuchenną

Tekst i rysunki: arch. Magdalena Żmihorska-Tomasik
10.01.2012 , aktualizacja: 02.02.2005 20:01
A A A Drukuj
Ustawienie stołu przy wyspie to bardzo popularne rozwiązanie. Stół może być wolno stojący lub dołączony do wyspy, tworząc z nią jedną całość. W tej kuchni blat stołu znajduje się niżej niż blat roboczy.

Ustawienie stołu przy wyspie to bardzo popularne rozwiązanie. Stół może być wolno stojący lub dołączony do wyspy, tworząc z nią jedną całość. W tej kuchni blat stołu znajduje się niżej niż blat roboczy.

Wraz z modą na kuchnię połączoną z salonem lub jadalnią przyszła moda na wyspę stojącą na ich granicy. I dobrze, bo to świetny pomysł.
Duża wolno stojąca szafka, czyli tzw. wyspa, która nie ma połączenia z głównym ciągiem kuchennym, pełni podwójną funkcję: uzupełnia zabudowę o dodatkowe schowki oraz blat, a w kuchni połączonej z pokojem dziennym lub jadalnią wydziela optycznie części wnętrza o różnym przeznaczeniu. Natomiast w wydzielonych kuchniach - zwłaszcza tych dużych - skraca dystans pomiędzy urządzeniami kuchennymi, na przykład między lodówką a zlewozmywakiem.

Centralne usytuowanie wyspy, a co się z tym wiąże łatwość dostępu do niej ze wszystkich stron, wymaga przestrzeni. Optymalna odległość między wyspą a ciągiem roboczym wynosi mniej więcej 120 cm - tyle wystarczy, by się swobodnie poruszać i mieć wygodny dostęp do szafek.

Zagospodarowanie wyspy

Można na niej zainstalować urządzenia kuchenne bądź urządzić dodatkowy blat roboczy dostępny ze wszystkich stron, z szafkami i podręcznymi szufladami pod spodem. Pod blatem wyspy można też umieścić barek na kółkach, bardzo przydatny

w czasie podejmowania gości, a do wyspy dostawić stół, bufet lub inny mebel funkcjonalnie związany już z innym pomieszczeniem. Albo wygospodarować pod blatem, od strony pokoju dziennego, miejsce na telewizor.

Jeśli na wyspie nie instalujemy kuchenki z wiszącym nad nią okapem, dobrym pomysłem jest zawieszenie pod sufitem półki z oświetleniem i relingami.

Niezbędne instalacje

Wyspę kuchenną trzeba zaplanować przed wykończeniem ścian i posadzki w kuchni. Jeśli mają się na niej znaleźć urządzenia kuchenne, trzeba wcześniej doprowadzić odpowiednie instalacje.

Najczęściej na wyspie montuje się płytę grzejną, ewentualnie również zlewozmywak. Planując ich położenie, pamiętajmy o pozostawieniu kawałka wolnego blatu, na który będzie można odstawiać naczynia. Minimalna szerokość wyspy jest taka sama jak szerokość typowego blatu kuchennego i wynosi 60 cm, ale - zwłaszcza gdy wyspa ma być dostępna ze wszystkich stron - dobrze ją nieco powiększyć, np. o 20-30 cm.

Nad płytą grzejną powinien się znaleźć okap wyspowy zamocowany do sufitu. Wybierzmy taki, który będzie pasował do stylu kuchni - jego obudowę widać ze wszystkich stron, stanowi więc bardzo ważny element wystroju wnętrza.

Jeśli w okapie ma być wyciąg, trzeba przemyśleć, co zrobić z rurą odprowadzającą powietrze do kanału wentylacyjnego. Jej poziome fragmenty można ukryć w suficie podwieszanym z płyt gipsowo-kartonowych. Ważne, by fragmenty te nie były zbyt długie; dla ułatwienia przepływu powietrza powinny być poprowadzone skosem (ok. 10 stopni) w górę w kierunku kanału wentylacyjnego.

Zasilanie elektrycznej płyty grzejnej można poprowadzić w posadzce, tak samo wodę do zlewozmywaka. Pamiętajmy, by odchodząca od zlewozmywaka rura kanalizacyjna (o średnicy 50 mm) miała odpowiedni spadek, a odległość zlewozmywaka od pionu kanalizacyjnego nie była zbyt duża (najlepiej do 3,5 m).

Niezwykle istotną sprawą jest też zarówno funkcjonalne, jak i efektowne oświetlenie wyspy. Może to być światło punktowe zamontowane w okapie kuchennym bądź w suficie.











Skomentuj:

Zaloguj się

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX

Lista laureatów konkursu "Pochwal się swoim psem!"

Poznaj psy, które najbardziej podobały się naszym czytelnikom

Zmagasz się z remontem?

Skorzystaj z pomocy i zadaj pytanie naszym ekspertom. Odpowiedź uzyskasz za darmo!

Kuchnia szyta na miarę

Zostań kreatorem czterech ścian i stwórz kuchnię swoich marzeń