Płyta indukcyjna : plusy i minusy

Do niedawna płyty indukcyjne były szalenie drogie. Obecnie można je zakupić w bardziej przystępnej cenie. Ale czy to się opłaca. Jakie są zalety i wady płyt

 

Co to jest płyta indukcyjna?

Pod szklaną płytą znajdują się cewki indukcyjne. Gdy postawimy na płycie specjalne naczynia ze stali ferromagnetycznej (która przyciąga magnes) , cewki wytwarzają zmienne pole elektromagnetyczne, które z kolei wytwarza ciepło w naczyniu.

To bardzo uproszczony opis działania płyty indukcyjnej.  Najważniejsze jest to, że podgrzewa się nie płyta (ogranicza to straty energii), ale dno garnka i przygotowywana potrawa.

 

Zalety płyt indukcyjnych:

Jest to ekonomiczne rozwiązanie. Ciepło jest wytwarzane tylko w garnku a nie na całej płycie. Płyta rozpoznaje wielkość naczynia i dostosowuje pole powierzchni grzania do powierzchni dna naczynia.

Mniejsze niebezpieczeństwo poparzenia. Ciepło wytwarza się jedynie w garnku, więc po zdjęciu naczynia z kuchenki , płyta jest chłodna (przejmuje tylko ciepło naczynia).

Jeżeli na kuchence położymy jakiś przypadkowy przedmiot (np. sztućce, pokrywkę) - kuchenka nie będzie działać- specjalne garnki muszą być idealnie płaskie aby kuchenka się włączyła.

 

 

Czas gotowania skraca się ( w porównaniu do kuchenek gazowych jest to do 30 procent krótszy).

Płyty mogą mieć dodatkowe funkcje. Niektóre firmy oferują zabezpieczenie przed włączeniem ich przez dzieci, Siemens ma płyty z funkcją powerBoost, która przyspiesza moc grzania do 50 %. Są płyty, które rozpoznają, czy są na nich naczynia. Jeżeli podniesiemy naczynie, płyta się wyłącza. Jeżeli zapomnimy o gotowanej potrawie, płyta indukcyjna po upłynięciu określonego czasu, sama automatycznie się wyłączy.

Płyta cały czas jest chłodna, więc łatwo utrzymać ją w czystości, ponieważ to co np. wypadnie w czasie gotowania z patelni nie przypala się.

 

Wady płyt indukcyjnych:

Do gotowania na tej płycie producenci zalecają używania specjalnych garnków ze stali ferromagnetycznej (koszt kilkaset złotych za komplet garnków).

Cena: aby płyta indukcyjna była dobrej jakości musimy za nią zapłacić od 2 500 złotych.

Płyty indukcyjne wytwarzają pole magnetyczne. Nie zaleca się stosowania płyty osobom z rozrusznikiem serca - może być to dla nich niebezpieczne.

Położenie w pobliżu płyty karty kredytowej może spowodować jej rozmagnesowanie.

Mimo, że producenci zapewniają, że takie pole elektromagnetyczne nie zagraża zdrowiu człowieka, są osoby, które z zasady i na wszelki wypadek wolą go unikać .

 

 

 płyta indukcyjna, kuchnie, gotowanie

fot. bosch-agd.pl

 

 

Jeżeli zdecydujemy się już na konkretny model, płytę możemy zakupić w sklepie internetowym. Może być tańsza niż w zwykłym sklepie. Ale nawet w sklepach internetowych warto porównać ceny (np. www.skapiec.pl). Ta sama płyta indukcyjna Teka GKST 60 I 4 FB kosztuje od 1 345 złotych do 1 891 złotych. Płyta grzejna BOSCH PIF 675T01E kosztuje 2 638 złotych do 5 400 złotych.

 

 

Więcej o: