Blaty kuchenne i łazienkowe. Jakie wybrać?

Co warto wiedzieć o blatach? Które są najtańsze a które najdroższe? Jakie mają wady a jakie zalety?

 

Blat w kuchni czy łazience może zdecydować o ostatecznym wyglądzie wnętrza. Odpowiednio dobrany będzie podkreślał charakter pomieszczeń. Może też zniweczyć nasze starania o stworzenie spójnego projektu. Decydując się na dany blat, musimy pamiętać nie tylko o wyglądzie, ale też o funkcjonalności. Blaty powinny być odporne na wilgoć i zabrudzenia, łatwe w utrzymaniu.

 

Jaki materiał jest najlepszy?

 

Wszystko zależy od pomysłu na kuchnię i łazienkę oraz zasobności naszych kieszeni.

 

Najtańsze i najczęściej wybierane są blaty laminowane. Są to płyty wiórowe pokryte warstwą laminatu. Jest bardzo duży wybór kolorów i wzorów: matowe i błyszczące, gładkie i imitujące kamień, drewno czy metal. Mają tą wadę, że są mało odporne na zarysowania, nie da się ich naprawić.

 

Ciekawym i dosyć tanim rozwiązaniem może być blat obłożony płytkami (klinkier, gres, terakota). Pasuje do przytulnych, tradycyjnych kuchni. Świetnie będzie wyglądał w białej łazience z drewnianymi elementami. Minusem takiego blatu jest to, że utrzymanie w czystości fug bywa trudne. Należy pamiętać aby płyta z której zrobiony jest blat, była wodoodporna.

 

 

 

 

fot. gustavsberg.com

 

 

 

 

 

fot. astercucine.com

 

 

Warto zastanowić się nad drewnianym blatem. Jest to duży wydatek. Drewno egzotyczne czy twarde (bukowe, dębowe), a takie sprawdzają się w łazienkach i kuchniach, nie należą do najtańszych. Muszą być zabezpieczone (olejowane, lakierowane). Drewno klejone nie będzie się odkształcać. Osoby lubiące praktyczne rozwiązania nie powinny się decydować na drewniane blaty. Są też zwolennicy drewna i ich nie odstraszą ewentualne minusy tego materiału.

 

 

 

 

fot. antoniolupi.it

 

 

 

 

fot. wetstyle.ca

 

 

 

 

fot. schueller.de

 

 

Drogie, ale efektowne są blaty z kamienia. Kamień może być podatny na zabrudzenia, więc warto go zaimpregnować. Najbardziej sprawdza się granit (odporny na zabrudzenia, temperaturę i uszkodzenia mechaniczne). Jest najchętniej wybierany na kamienny blat. Można na nim ubijać mięso, kroić chleb i stawiać gorące naczynia. Dobrze wyrabia się na nim ciasto.

Kamień to ciężki materiał i warto o tym pamiętać w czasie projektowania mebli- szafki muszą być solidne.

 

 

 

 

fot. www.arsgranit.pl

 

 

 

 

fot. astercucine.com

 

 

Kamień może być zastąpiony przez kamień syntetyczny, np. corian (połączenie zmielonego kamienia, żywic epoksydowo-akrylowych i pigmentów).

Zaletą tego materiału jest odporność na wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne, środki chemiczne. Jest ciepły w dotyku, ponieważ przyjmuje temperaturę otoczenia. Jeżeli się przybrudzi możliwa jest jego renowacja po której będzie wyglądał tak, jak na początku. Powierzchnia jest bardzo gładka i dzięki temu nie brudzi się. Ten materiał można łączyć bezspoinowo. Dzięki temu możemy mieć blat, parapet (jeżeli jest na wysokości blatu), ścianę nad blatem i zlewozmywak zrobione z jednego kawałka.

 

 

 

 

fot. us.kohler.com

 

 

 

Najdroższe blaty są wykonane z takich materiałów jak metal, szkło, ale też efektownie wyglądają. Idealnie pasują do nowoczesnych wnętrz.

 

 

 

fot. salvaranicucine.it

 

 

 

 

fot. fiamberti.it

 

 

 

 

fot. thinkglass.com

 

 

Blaty zamawiane w studiu kuchennym zazwyczaj są droższe niż kupowane u kamieniarza, stolarza czy producenta, ale w studiu kuchennym płacimy za projekt, doradztwo i zaoszczędzony czas. Nie musimy zagłębiać się w informacje na temat właściwości różnych materiałów i dostajemy kuchnię gotową do użytku, bez wizyt u wykonawcy, pilnowania terminów i jakości wykonania.

 

 

Monika Grabowska

 

 

Zobacz również:

 

 

Nad blatem kuchennym.

 

Mała kuchnia.

 

Kuchnia otwarta czy zamknięta?

 

Prysznic czy wanna?

Więcej o: