Blat w kuchni: konglomerat czy kamień?

Pomiędzy producentami blatów z konglomeratu i z kamienia trwa dyskusja nad wyższością oferowanych przez siebie produktów. Przyjrzyjmy się argumentom jednych i drugich.

Obydwa produkty są wysokiej jakości. Są drogie w stosunku do blatów z innych materiałów, ale mają wiele zalet i możemy mieć pewność, że będą nam długo służyły.

Na początek kilka informacji o blatach z obydwu materiałów:

Konglomerat to w pewnym sensie również kamienny blat... ale nie w zupełności. Konglomerat to zmielony kamień (marmur, granit) połączony żywicą poliestrową. Dzięki pigmentom możemy uzyskać bogatą paletę kolorów. Do wyboru mamy błyszczące i matowe blaty z konglomeratu.

Marmur wygląda ładnie, ale łatwo się plami. Niebezpieczny dla niego jest np. sok z cytryny, pod wpływem którego może się przebarwić.

Na blat najbardziej polecany i najczęściej wybierany jest granit. Jest najtwardszy, nie rysuje się. Jednak nie powinniśmy kroić bezpośrednio na blacie, bez deski, ponieważ nawet granit możemy w ten sposób uszkodzić.

Zalety i wady blatu z konglomeratu:

+ Jest o koło 20% lżejszy od kamienia.

+ Może być tańszy od kamiennego blatu. Jeżeli marzymy o grubym blacie (nawet 10-20 cm), to ze względu na cenę powinniśmy myśleć o konglomeracie.

+ Odporny na wysokie temperatury, środki chemiczne.

+ Jeżeli blat nam się porysuje, zabrudzi, to po pewnym czasie można go wyszlifować i wygląda jak nowy.

+ Konglomerat można łączyć bezspoinowo i dzięki temu możemy mieć w kuchni gruby blat kuchenny połączony np. z parapetem i zlewozmywakiem. Konglomerat daje duże możliwości- można z niego tworzyć fantazyjne formy.

+ Jest ciepły w dotyku- przyjmuje temperaturę otoczenia.

+ Można uzyskać ciekawe efekty używając konglomeratu, np. niektóre firmy oferują blat z błyszczącymi drobinkami brokatu. W minimalistycznej kuchni dają ciekawy efekt.

- Błyszczący blat z konglomeratu łatwo się rysuje.

- Wysoka cena

Fot. producent

Zalety i wady kamiennego blatu:

+ Odporny na wysoką temperaturę, uszkodzenia mechaniczne.

+ Kamienny blat można stosować koło kuchenek.

+ Jest trwały. Rysy, które ewentualnie powstaną po pewnym czasie, można wypolerować.

- Blaty kamienne są ciężkie.

- Kamień w przeciwieństwie do konglomeratu jest zimny w dotyku. Jednak można zrobić w nim "ogrzewanie", jeżeli klientowi na tym zależy.

- Kamienne blaty są drogie.

O czym warto pamiętać?

Każdy kamienny blat powinno się zaimpregnować.

Kamienny blat w miejscach podatnych na uszkodzenia (np. zlewozmywak) powinien być wzmocniony zbrojeniem.

Mocną stroną blatów z obydwu materiałów jest estetyczny wygląd. Nawet meble z frontami z tańszych materiałów będą wyglądały solidniej w takim sąsiedztwie.

Blat kuchenny z konglomeratu - pytanie do eksperta

Szukamy trwałego i odpornego blatu kuchennego. Dużo gotujemy, więc np. drewniany nie wchodzi w grę. Czy blat z konglomeratu jest dobry? Ma bardzo wysoką cenę - warto zapłacić?

Blaty kuchenne z konglomeratu są supertrwałe. Mają właściwości kamienia, ale są od niego lżejsze, cieplejsze i tańsze. Ich bardzo dużą zaletą jest plastyczność. Z konglomeratu na zamówienie można zrobić blat zaokrąglony, falujący, a nawet połączony ze zlewem. Konglomeraty są łatwe w utrzymaniu w czystości - wystarczy przecierać wilgotną ściereczką z delikatnym detergentem. Do usunięcia trudniejszych zabrudzeń można użyć powszechnie stosowanych środków czyszczących, jak mleczka czy nawet delikatny proszek. Poza myciem kompozyt nie wymaga żadnej dodatkowej konserwacji. Rzeczywiście cena ponad 900 zł za metr kwadratowy blatu nie jest mała. Czy warto? Jeżeli kuchnia ma być na wiele lat, intensywnie używana, nie planujemy zmieniać mebli, to warto zainwestować w taki blat. Jeśli jednak kupujemy zabudowę kuchni na kilka lat, to blat laminowany w zupełności wystarczy. Z czego są blaty konglomeratowe, zwane też kompozytowymi lub Solid Surface? Z mieszanek minerałów, żywic akrylowych i pigmentów. Firmy produkujące blaty konglomeratowe nazywają je Solid Surface (trwała powierzchnia), aczkolwiek mają też nazwy firmowe - m.in. Corian (Du PontTM ), Staron (Samsung), Hi-Macs (LG), Kerrock. Zalety konglomeratów: - łatwo je kształtować, dzięki czemu wykonane z nich blaty mogą mieć wyoblenia, wypukłości i wklęsłości. - kompozyt jest jedynym materiałem, z którego można tworzyć duże powierzchnie, np. blat płynnie przechodzący w zlewozmywak lub wchodzący na ścianę. - spoiny są prawie niewidoczne (wykonuje się je z masy klejowej w tym samym kolorze co kompozyt), blaty są więc odporne na wodę. - do wyboru wiele kolorów, które można ze sobą łączyć - twarde i odporne na uszkodzenia mechaniczne - odporne na plamy i chemikalia domowego użytku - odporne na wysokie temperatury - można je naprawiać - nie ulegają przebarwieniom - powierzchnia jest gładka, bez porów, dzięki czemu jest bardzo łatwa do utrzymania w czystości (stosowane np. w szpitalach) Wady konglomeratów: - wysoka cena - od około 900 zł za metr kwadratowy blatu

- Joanna Zawadzka, pytanieomieszkanie.pl


Więcej o: