Projekt: Laboratorium smaków

Niemal wzorcowy przykład kuchennej nowoczesności i funkcjonalności. Tak zaprojektowane wnętrze nie bez powodu przypomina nieco laboratorium - nie jest bowiem pomyślane jako przytulne centrum życia rodzinnego i towarzyskiego, ale jako miejsce pracy.
Nie znajdziemy tu niczego, co mogłoby odwrócić naszą uwagę od właściwej funkcji wnętrza. Idealnie gładkie fronty szafek stojących są z lakierowanej płyty MDF. Szafki wiszące to półprzezroczyste matowe szkło i aluminium; ich układ nawiązuje do rozmieszczenia okien w sąsiedniej ścianie. W kuchni są dwa ciągi robocze. Jeden (ze zlewozmywakiem i długim blatem) usytuowano wzdłuż ściany. Drugi (z piekarnikiem, płyta grzejną i zainstalowanym nad nią stalowym okapem o prostej formie) to tzw. wyspa oddzielająca umownie otwartą kuchnię od pokoju dziennego. Pozostałe kuchenne urządzenia - lodówka oraz zamrażarka - zostały wbudowane w szafki umieszczone przy ścianie naprzeciwko okien. Aby dobrze wykorzystać przestrzeń, zabudowa jest pełna i dość wysoka.

Tekst: Elżbieta Błasikiewicz Stylizacja, wybór przedmiotów: Dorota Karpińska Zdjęcia: Rafał Lipski, Aleksander Rutkowski

Więcej o: