Jaka podłoga w kuchni?

Choć podłoga to sprawa przyziemna, warto poświęcić jej więcej uwagi i wybrać materiał nie tylko łatwy do utrzymania w czystości, ale też dekoracyjny.
Kuchenna podłoga musi spełniać określone kryteria - zarówno z powodu warunków panujących w tym pomieszczeniu (np. zwiększonej wilgotności), jak i rodzaju wykonywanych w nim czynności. Podłoga powinna być przede wszystkim trwała - odporna na ścieranie (zwłaszcza w miejscach, gdzie najwięcej chodzimy, np. wzdłuż ciągu roboczego) i na uderzenia powodowane np. przez spadające ciężkie naczynia. Bardzo ważna jest też odporność na działanie wilgoci (zarówno wody, jak i pary wodnej) oraz wysokiej temperatury. Wtedy rozlana zupa czy nawet wrząca woda nie zostawią na podłodze śladu.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się



Podłoga w KUCHNI dużo bardziej niż w innych pomieszczeniach jest narażona na zabrudzenia. Zwróćmy więc również uwagę na to, czy wybrany przez nas materiał łatwo utrzymać w czystości, a także - co nie mniej ważne - czy jest odporny na używane w domu chemiczne środki do mycia i czyszczenia. Oczywiście nie ma podłogi idealnej - każda ma zarówno wady, jak i zalety. Oto krótki przegląd materiałów nadających się do KUCHNI.

Kamień naturalny.

Do KUCHNI najczęściej zaleca się granit, trawertyn i łupek. Każdy z nich jest odporny na zarysowania i pęknięcia, nie zmienia wyglądu pod wpływem wysokiej temperatury lub wody. Dodatkową trwałość zyskuje dzięki impregnacji. Niestety, jest zimny w dotyku, a polerowany bywa śliski. Wykładziny elastyczne

Ich zalety to odporność na działanie wilgoci i domowych środków chemicznych oraz łatwość utrzymania w czystości. Mają właściwości antystatyczne. Dość łatwo taką podłogę uszkodzić, ale też - w razie potrzeby - położyć nową. Do KUCHNI najlepiej wybierać wykładziny utwardzane (ze wzmocnioną warstwą wierzchnią).

Zamów prenumeratę! To się opłaca! 12 numerów - tylko 64 zł!



Płytki ceramiczne

Są bardzo trwałe, łatwe do utrzymania w czystości, odporne na działanie wysokiej temperatury i środków chemicznych; uderzone mogą jednak pękać. Na kuchenną podłogę najlepiej położyć terakotę o wysokiej klasie ścieralności (4-5 w pięciostopniowej skali) lub gres - nawet po kilku latach intensywnego użytkowania nie powstaną na nich "wydeptane" ścieżki.

Drewno

To naturalny, ciepły materiał, który dodaje wnętrzu przytulności i nie wywołuje uczuleń. Wyłożona nim podłoga - parkiet, mozaika, deski, panele - ładnie się starzeje, nabierając z czasem szlachetnej patyny. Wymaga jednak bardzo dokładnego zabezpieczenia, bo tylko nieliczne gatunki drewna są odporne na działanie wilgoci. Zniszczoną powierzchnię można ponownie wycyklinować i polakierować, a w razie większych miejscowych uszkodzeń - wymienić pojedyncze elementy.

Materiały łączone

Podłoga z dwóch różnych materiałów wygląda bardzo oryginalnie. W ten sposób można na przykład wyodrębnić kuchenne strefy. Wtedy płytki ceramiczne lub kamień kładzie się w miejscach najbardziej narażonych na zabrudzenie (wzdłuż szafek), a np. drewno - w kąciku jadalnym.

Zobacz galerię zdjęć



Zobacz także:

Kuchnia. Ściany w starym stylu

Kuchnia. Co nad blat?

Kuchnia z pomysłem w tle

Więcej o:
Komentarze (11)
Jaka podłoga w kuchni?
Zaloguj się
  • Gość: JA:*

    Oceniono 1 raz 1

    superrrrrrrrrr!

  • Katarzyna Pilarek

    0

    Płytki ceramiczne są łatwe do utrzymania w czystości, ale zimne w dotyku i nie trafią w gusta osób, którym podoba się drewniana podłoga. Drewno wygląda szlachetnie, ale wymaga szczególnej konserwacji i uwagi. Co więcej, w kontakcie z woda sprawdzą się tylko bardzo trwałe gatunki egzotyczne, które są bardzo kosztowne. Panele laminowane natomiast często mają zbyt słabe parametry techniczne, żeby sprostać trudnym kuchennym warunkom. Wiele osób narzeka też, że stukają, kiedy się po nich chodzi. Dobrą alternatywa są panele winylowe. Dzięki rdzeniowi mineralnemu (Arbiton HD Mineral Core) są wodoodporne i nadają się do pomieszczeń nawet o bardzo dużym natężeniu ruchu. Są ciepłe i miłe w dotyku, a jednocześnie równie łatwe do utrzymania w czystości co płytki ceramiczne. Mają w pełni wodoodporną powłokę, są antystatyczne, antypoślizgowe i antybakteryjne. Co ważne w kuchni – nie chłoną plam z napojów oraz produktów żywnościowych.

  • pablopl76

    0

    Żadnego kamienia w kuchni na podłodze nie chciałabym na pewno, ale drewno jest jak najbardziej spoko :) fajnie to wyglada w polaczeniu z plytkami, mam drewniane bambusowe deski w części jadalnej i są ułożone pod stołem, doradzili mi tak w heban.net, trzeba tylko pamiętać, żeby je dobrze zalakierować, szczególnie tak jak u mnie kiedy nogi od krzeseł mogą podłogę łatwo porysować. Fajnie to wygląda, bo jasne płytki kontrastują z brązowym drewnem

  • bitzen

    0

    Podłogi drewniane wbrew pozorom mogą się sprawdzić w kuchni, trzeba o nie dbać tylko i wybrać właściwy gatunek. No i dać to do położenia specjalistom.

  • s_27ann

    0

    Bardzo duży wybór podłóg laminowanych i drewnianych, płytek, gresów maja w Trend Studio w Warszawie w Defabryce.
    www.trendstudio.pl;

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX