Multifunkcjonalna biblioteka "trzeciego świata"

W całym świecie architekci, w ramach specjalnych projektów, starają się pomagać ludności uboższej w tworzeniu bądź aranżacji nowych przestrzeni. Przykładem takiej działalności jest stara biblioteka w Min Buri w Bangkoku.

Autorami tej wspaniałej inicjatywy i projektu są norwescy architekci z grupy TYIN Architects. To jedna z wielu tego typu realizacji. Projektanci specjalizują się w tworzeniu nowych miejsc kultury, ze starych nieużytkowanych już obiektów.

Biblioteka znajduje się w części kamienicy, tuż przy rynku. Zajmuje tylko 3x9 metrów, jednak nie przeszkadza to w organizacji multifunkcjonalnego obiektu wspierającego kulturę. Przestrzeń została podzielona na trzy części: pokój główny z wypożyczalnią, czytelnię oraz miejsce do wypoczynku - zadaszone patio, które chroni użytkowników przed nadmiernym słońcem. Patio to nie tylko strefa relaksu, to także ogródek. W miejscu starej łazienki i toalety została wprowadzona roślinność, która w kolejnych latach będzie bujnie wzrastać i dekorować bibliotekę. W budynku znajduje się także antresola, która ma posłużyć do organizacji warsztatów czy też spotkań kół zainteresowań.

wnętrza, miejsca, biblioteka, Tajlandia, rewitalizacja, kultura, centrum kulturalne, drewno, tradycjawww.tyinarchitects.com / photos by Pasi Aalto / www.pasiaalto.com

Wnętrza biblioteki, choć nie przypominają znanych nam bibliotek, wspaniale nawiązują do jej funkcji w duchu lokalnej tradycji. Materiały, z których została wzniesiona i wyposażona pochodzą z lokalnych gospodarstw. Niektóre elementy zostały odnalezione w ruinach kamienicy, a następnie wyczyszczone i użyte do budowy antresoli lub ścian działowych. Lokalne wzornictwo i materiały są tu wszechobecne, podobnie jak kolorystyka, która ożywia monochromatyczną drewnianą przestrzeń. Można odszukać bardzo ciekawe rozwiązania, na przykład za regał na książki posłużyły skrzynie, wymalowane różnymi kolorami. Gdzieniegdzie wprowadzono punkty świetlne, aby nieco doświetlić miejsce i podkreślić jego atuty. W innej części stare skrzynie częściowo pokryto farbą tablicową, co jest ogromną frajdą dla najmłodszych użytkowników.

Mieszkańcy już w fazie projektowej czynnie uczestniczyli w budowie nowego centrum kultury. Architekci organizowali specjalne spotkania, na których rozmawiano o wymarzonej bibliotece. W ten sposób, wspólnymi siłami, zapomniane miejsce odzyskało swoją świetność. Całość pochłonęła 4,5 tys. euro.

Więcej o: