Festiwalowi towarzyszy konkurs, w którym biorą udział zgłoszone wcześniej kawiarnie. Niektóre po to, by utrzymać tytuł zdobyty podczas poprzednich edycji, jak Owoce i Warzywa. Jest to okazja na degustację kawy, ale i na poznanie nowych miejsc. Podczas Happy Hours w godz. 12:00-15:00 w konkursowych kawiarniach espresso i cappuccino kosztują jedynie 3 PLN, natomiast drinki festiwalowe na bazie kawy wg indywidualnej receptury każdej kawiarni 5 PLN. Niektóre miejsca przygotowały również dodatkowe atrakcje, jak Kawowe Piwo Bezalkoholowe we Fresco Cafe, czy wyśmienite desery z nutą kofeiny. Scenografia Klub & Kawiarnia serwuje w tym czasie koktajl na bazie espresso i soku ze świeżych pomarańczy z nutą mango, podawanego na kruszonym lodzie. W lokalu Vinda można za to napić się kawy z wiśniami.
- opowiada współwłaściciel Breadni.
Pomysł spotkał się z dużym entuzjazmem, o czym świadczy ilość sprzedanych sztuk podczas festiwalowego weekendu. W tegorocznych konkursach bierze udział 21 (klubo-)kawiarni: na Najlepsze Espresso i Najlepsze Cappuccino, oceniane przez profesjonalne, anonimowe jury, a także na Najlepszą Kawiarnię Festiwalową, wybieraną przez samych klientów głosujących za pomocą smsów (w dniach 4 - 11 października.)
Ostatni weekend Festiwalu to część targowa, gdzie poza kawą eksponowane są również herbata i czekolada (Centrum Konferencyjno - Wystawiennicze MTŁ.) Wystawiane są unikalne gatunki kaw oraz herbat, prezentowane tajniki czekolady, a także najnowsze trendy i metody parzenia. Można też przetestować najnowszy sprzęt zarówno do użytku domowego, jak i dla profesjonalnych baristów lub też wziąć udział w szkoleniach z zakresu kawy, herbaty i czekolady, latte art oraz cup tasting.
Sobota to rozgrywki o drugi Puchar Polski Latte Art, niedziela to okazja do zobaczenia I Mistrzostw Polski Home Barista. Patronatem honorowym wydarzenie objęła Hanna Zdanowska, Prezydent Miasta Łodzi.
Jak się okazuje ponad 85% dorosłych osób pije kawę co oznacza, że jest ona drugim po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie.