Festiwal Kawy w Łodzi

W dniach 4-13 października w Łodzi odbywa się już po raz trzeci Festiwal Kawy. Kofeinowe szaleństwo ogarnia na kilka dni października całe miasto. Tegoroczna odsłona jest wyjątkowa, nie tylko dlatego, że festiwal trwa dłużej, ale również dzięki ofercie dla tych, którzy za kawą nie przepadają.

Festiwalowi towarzyszy konkurs, w którym biorą udział zgłoszone wcze47;niej kawiarnie. Niektóre po to, by utrzymać tytuł zdobyty podczas poprzednich edycji, jak Owoce i Warzywa. Jest to okazja na degustację kawy, ale i na poznanie nowych miejsc. Podczas Happy Hours w godz. 12:00-15:00 w konkursowych kawiarniach espresso i cappuccino kosztują jedynie 3 PLN, natomiast drinki festiwalowe na bazie kawy wg indywidualnej receptury każdej kawiarni 5 PLN. Niektóre miejsca przygotowały również dodatkowe atrakcje, jak Kawowe Piwo Bezalkoholowe we Fresco Cafe, czy wyśmienite desery z nutą kofeiny. Scenografia Klub & Kawiarnia serwuje w tym czasie koktajl na bazie espresso i soku ze świeżych pomarańczy z nutą mango, podawanego na kruszonym lodzie. W lokalu Vinda można za to napić się kawy z wiśniami.

Kiedy usłyszeliśmy o wytycznych festiwalowych, postanowiliśmy podejść do tematu niestandardowo. Wzięliśmy sobie do serca uwagę organizatorów, by drink był słodką wariancją na bazie kawy. Wychodząc z założenia, że osoby odwiedzające festiwalowe lokale będą miały ograniczoną tolerancję na ilość wypijanych filiżanek, i że każdy do kawy lubi coś słodkiego, stworzyliśmy "drinka" w formie deseru tiramisu.

- opowiada współwłaściciel Breadni.

Pomysł spotkał się z dużym entuzjazmem, o czym świadczy ilość sprzedanych sztuk podczas festiwalowego weekendu. W tegorocznych konkursach bierze udział 21 (klubo-)kawiarni: na Najlepsze Espresso i Najlepsze Cappuccino, oceniane przez profesjonalne, anonimowe jury, a także na Najlepszą Kawiarnię Festiwalową, wybieraną przez samych klientów głosujących za pomocą smsów (w dniach 4 - 11 października.)

Ostatni weekend Festiwalu to część targowa, gdzie poza kawą eksponowane są również herbata i czekolada (Centrum Konferencyjno - Wystawiennicze MTŁ.) Wystawiane są unikalne gatunki kaw oraz herbat, prezentowane tajniki czekolady, a także najnowsze trendy i metody parzenia. Można też przetestować najnowszy sprzęt zarówno do użytku domowego, jak i dla profesjonalnych baristów lub też wziąć udział w szkoleniach z zakresu kawy, herbaty i czekolady, latte art oraz cup tasting.

Sobota to rozgrywki o drugi Puchar Polski Latte Art, niedziela to okazja do zobaczenia I Mistrzostw Polski Home Barista. Patronatem honorowym wydarzenie objęła Hanna Zdanowska, Prezydent Miasta Łodzi.

Jak się okazuje ponad 85% dorosłych osób pije kawę co oznacza, że jest ona drugim po wodzie najpopularniejszym napojem na świecie.

Więcej o: