Nowoczesny dom na środku polany

"Dom polny" - na środku malowniczej polany, na skarpie, z widokiem na rzekę.

Prezentujemy Wam dziś "Dom polny" - najnowszy projekt architektów z pracowni 81.WAW.PL. Powstał on dla rodziny ceniącej swoją prywatność, kochającej przyrodę, chcącej mieszkać z dala od zgiełku miasta. Dom stoi na skarpie. Od strony południowej właściciele mogą cieszyć się widokiem na rzekę.

Głównym założeniem przy projektowaniu domu było wtopienie domu w otoczenie i odseparowanie go od ulicy tak, by mieszkańcy mogli cieszyć się spokojem i prywatnością. Aby uzyskać taki efekt, projektanci z 81.WAW.PL, podzielili dom na dwie bryły.

Wejście do domu, nieco schowane i niewidoczne na pierwszy rzut oka, ulokowano od strony podjazdu. W centralnej części, na przeciwko wejścia, znajduje się garaż z zielonym dachem, który otaczają "wyrastające" z ziemi mury. Przed głównym wejściem ulokowano duży podjazd, który umożliwia łatwy wjazd do garażu, a także stanowi doskonałe miejsce parkingowe dla samochodów gości. Garaż wraz z kotłownią i pomieszczeniami technicznymi znajduje się w przedniej bryle budynku i został odseparowany od części dziennej domu.

nowoczesny dom, jak zaprojektować dom, dom na polanie, nowoczesna bryła domuwizualizacja Michał Nowak

Budynek stoi w centrum malowniczego pola, dlatego frontowa część zabudowy została obłożona kamieniem polnym tak, aby dom jak najbardziej wtopił się w otoczenie.

Wybór materiału na tą cześć elewacji był oczywisty. Z jednej strony ze względu na koszty, z drugiej jako materiał naturalny najbliższy otoczeniu.

- podkreśla współautorka projektu Anna Paszkowska-Grudziąż.

Po drugiej stronie zabudowy, za garażem, zaprojektowano miejsce na płytką wodę, która stanowi doskonałe dopełnienie otoczenia przyrody, jednocześnie otaczając wejście do domu i strefę dzienną. Główne wejście zostało zasłonięte przez bryłę garażu, tak aby zachować maksimum prywatności.

Od strony ogrodu dom pokazuje swoje drugie oblicze. Jest to główna część - strefa użytkowa, w której mieszczą się salon, sypialnie, łazienki oraz garderoby. Tu, od strony południowej, zamiast ciężkiego kamiennego muru mamy lekki, biały, przeszklony pawilon. Ciekawie rozwiązano również kwestię nakrycia budynku.

Dach został wysunięty względem ścian tak, aby stworzyć odpowiednie zadaszenie. Jego największa część znajduje się w narożniku, tam gdzie salon. Takie rozplanowanie zadaszenia umożliwia ustawienie stołu z krzesłami tak, aby podziwiać widok na rzekę, nawet w deszczowe dni.

- podkreśla Rafał Grudziąż, współautor projektu z pracowni 81.WAW.PL .

Frontowa, kamienna bryła domu polnego jest połączona z pozostałymi częściami długim korytarzem, który stanowi komunikację między budynkami. Dom wraz z garażem ma powierzchnię ok. 450 m. kw. Jak Wam się podoba?

ZOBACZCIE PROJEKT>>

Więcej o: