Ale lokale 2014 - NIFTY No. 20 w Poznaniu

Miejsce dla miłośników dobrego designu i pięknych wnętrz

1 lipca na kulinarnej mapie Poznania pojawiło się NIFTY No. 20 - restauracja, kawiarnia i bar w jednym. Panuje tu swobodna, nieformalna atmosfera, a tło dla spotkań towarzyskich tworzy eklektyczny wystrój, opierający się na niezwykłej kolekcji talerzy z różnych stron świata. Za wystrój wnętrza opowiada agencja Blacksheep z Londynu, identyfikacją wizualną zajęła się także londyńska agencja - Double Decker, we współpracy z poznańską School of Form.

Symbolizm i rola talerza została tym razem zinterpretowana przez Olgę Milczyńską i jej studentów z poznańskiej uczelni. Artyści wykorzystali potłuczone talerze i nadali im nowe życie, zamieniając je w coś zupełnie nieoczekiwanego. Instalacja dla NIFTY No. 20 została w dużej mierze oparta na kreatywnie wykorzystanych resztkach z lokalnej fabryki porcelany.

Wraz z grupą studentów wykorzystaliśmy talerze, które nie spełniały norm produkcyjnych, tak zwany "złom". Pokruszyliśmy je i "zapiklowaliśmy" w szklanych słojach. Podczas procesu twórczego żartowaliśmy o babcinych ogórkach i innych domowych przetworach

- mówi Milczyńska.

Po udanej kolaboracji ze School of Form, agencja Double Decker zamówiła wyjątkową serię talerzy od Marty Szostak, jednej ze studentek. Projekt Marty powstał jako część Food Project, kolaboracji pomiędzy Royal College of Arts w Londynie i poznańską uczelnią.

Fot. niftyno20.pl

Moje talerze to dość mocny, wyróżniający się w restauracji element, który jednocześnie dobrze koresponduje z przestrzenią, odnosi się do identyfikacji graficznej opartej na talerzach. "Piklowane talerze" w słojach, ułożone na półkach, pochodzą z tej samej fabryki Ćmielów, co moja kolekcja. NIFTY No. 20 to naprawdę wyjątkowe miejsce i cieszę się, że moje prace mogły stać się jego częścią

- dodaje Marta Szostek.

Talerze, z różnych zakątków świata i w różnych odsłonach - antyczne, tradycyjne, nowoczesne, romantyczne, proste i skomplikowane - podkreślają unikatowy, otwarty i zbiorowy charakter NIFTY No. 20.

Goście rozsmakują się tu w autorskich interpretacjach klasycznych dań oraz drinków. Restauracja serwuje kuchnię międzynarodową urozmaiconą lokalnymi akcentami.

Nasza kuchnia opiera się na europejskich klasykach takich jak cielęcina z sosem tuńczykowym, krewetki w maśle i czosnku, ravioli z halibutem wędzonym, czy mus czekoladowy, które urozmaicamy własnymi nutami smakowymi. Większość naszych produktów jest wytwarzana na miejscu - począwszy od chleba, makaronu, na szynkach i kiełbasach skończywszy

- podkreśla Jakub Ignyś - Szef Kuchni Nifty No. 20.

NIFTY No. 20 ma być miejscem wtopionym w przestrzeń miasta. Oryginalne dekoracje, piękne meble wyjątkowa atmosfera sprawiają, że warto tu bywać!

ZOBACZCIE ZDJĘCIA>>

NIFTY No. 20

ul. Żydowska 20 Poznań

Wszystkie nominowane lokale zobaczycie TU>>

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.