Mieszkanie w bloku z wielkiej płyty na Ursynowie. Niezwykła metamorfoza!

To dwupokojowe mieszkanie w bloku na Ursynowie zmieniło się nie do poznania. Ograniczony budżet to nie problem!

Warszawski Ursynów to dzielnica sypialnych blokowisk. Tych monumentalnych, ciężkich, współczesnych bloków, mieszczących po kilkadziesiąt rodzin, budowanych coraz gęściej i coraz bliżej, jeden obok drugiego.

Na szczęście Ursynów to też bloki mniejsze, niższe, pomiędzy którymi są obszary zielone, parki i place zabaw. Część z tych budynków to bloki z "wielkiej płyty" i w takim właśnie, architekci z pracowni FU Architekci, zaprojektowali mieszkanie dla młodego małżeństwa spodziewającego się swojego pierwszego dziecka.

Było to nie lada wyzwanie. Nie tylko ze względu na ograniczony budżet. Przyszłym mieszkańcom marzyło się nieśmiało, aby to dwupokojowe mieszkanie z kuchnią, o powierzchni 50 m kw., w jakiś magiczny sposób przeistoczyło się w mieszkanie z trzema pokojami z kuchnią lub aneksem kuchennym. Marzyli aby salon był salonem i nie musiał się co noc przeistaczać w sypialnię, a tak by zapewne było gdyby mieszkanie pozostało w dotychczasowym układzie.

Po analizach układu funkcjonalnego postanowiliśmy wykorzystać pomieszczenie dotychczasowej kuchni na pokój dla małej Lenki. Pozostało tylko znaleźć miejsce na kuchnię. Postanowiliśmy nie iść w standardowe rozwiązanie jakim by było ustawienie mebli aneksu kuchennego wzdłuż jednej ze ścian salonu. Niestandardowo na przestrzeń kuchenną wykorzystaliśmy częściowo salon i częściowo szeroki przedpokój mieszkania, który dotychczas był mocno zabudowany pawlaczami, boazerią i szafkami. Dzięki takiemu zabiegowi mieszkanie nie zmieniając powierzchni zyskało jedno pomieszczenie więcej, a kuchnia z częścią jadalnianą stała się centrum mieszkania

- mówią Beata Tokarska-Kornecka i Jakub Kornecki z FU Architekci

Po wejściu do mieszkania znajdujemy się w szerokim jasnym przedpokoju z podręczną szafą i niewielką wydzieloną garderobą/pomieszczeniem gospodarczym. Z korytarza płynnie przechodzi się przez otwartą przejściową, ale szeroką kuchnię prosto do salonu z częścią jadalnianą.

mieszkanie w bloku, mieszkanie w bloku z wielkiej płyty

Kuchnia utrzymana jest w jasnej kolorystyce, z prostymi minimalistycznymi meblami z frezowanymi uchwytami i drewnianym blatem. Odcinająca się ciemna podłoga w kolorze grafitowym łączy kuchnię z przedpokojem. Układ kuchni jest dwustronny. Z jednej strony jest część kuchenna ze zlewozmywakiem, zmywarką, a z drugiej strony z lodówką, piekarnikiem i płytą indukcyjną.

Tutaj na ścianie powyżej blatu postanowiliśmy pozostawić odkryty spod warstwy tynku i wielu warstw farb oryginalny beton z pieczątka klasyfikującą- taka dawna "wielka płyta" nowej odsłonie

- dodają architekci.

W tej części szafki wiszące mają dwie głębokości: jedną płytszą nad blatem sięgającą do wysokości 2 m, użytkowaną na co dzień, a drugą powyżej głęboką jak głębokość blatu, na rzadziej używane wyposażenie kuchenne. Dzięki temu rozwiązaniu szafki kuchenne są bardzo pojemne. Instalacja wentylacji kuchni poprowadzona jest we fragmentarycznej zabudowie sufitowej z kuchni do pionu wentylacyjnego.

Tuż za kuchnią jest dobrze doświetlony światłem dziennym salon z miękką kanapą i z częścią jadalnianą oraz wyjściem na balkon. Odnowiono drewniany, mozaikowy parkiet, który był tu od nowości.

Z prawej strony przedpokoju dwoje drzwi prowadzi do sypialni rodziców i pokoju małej Lenki, również utrzymanych w jasnej i optymistycznej kolorystyce.

Pomieszczenia łazienki i wc połączyliśmy w całkiem sporą łazienkę z wanną, z jedna białą zabudową meblową ukrywającą za frontami pralkę, półki na ręczniki, detergenty, i drugą zabudową fornirowaną w drewnie egzotycznym mieszczącą półki na kosmetyki

- mówią architekci z pracowni FU architekci.

Zabudowa fornirowana z lustrem tworzy główny akcent w łazience, podczas gdy zabudowa biała wpisuję się w białe neutralne tło. Uroku łazience nadały patchworkowe kafle cementowe tworząc "kolorowy dywanik" na posadzce.

Jak Wam się podoba to mieszkanie? Musimy przyznać, że jesteśmy pod wrażeniem! Dzięki pracowni FU architekci powstało nowoczesne i przytulne wnętrze!

ZOBACZCIE ZDJĘCIA>>
Więcej o: