Nowoczesne mieszkanie w Gdyni

To stylowe i nowoczesne mieszkanie czteroosobowej rodziny, powstało z dwóch połączonych ze sobą mieszkań.

Mieszkanie w Gdyni zostało zaprojektowane przez mgr. inż. Arch. Annę Marię Sokołowską z Pracowni Projektowej Dragon Art, we współpracy z mgr. inż. Arch. Martą Piątkowską. Powstało z dwóch połączonych ze sobą mniejszych mieszkań, co dało powierzchnię ponad 100 metrów kwadratowych.

Klienci trafili do naszej pracowni na etapie zmian deweloperskich, kiedy budynek był w trakcie budowy. Dzięki temu można było dostosować układ pomieszczeń do ich potrzeb. W trakcie trwania budowy stworzony został projekt aranżacji wszystkich pomieszczeń, wybrane zostały materiały i powstał szczegółowy projekt wykonawczy wraz z projektami mebli na indywidualne zamówienie.

- mówią architektki.

Główna osią komunikacyjną mieszkania jest długi korytarz wraz z częścią wejściową. Ważnym elementem dekoracyjnym jest mozaika firmy Bisazza, która robi niesamowite wrażenie. Dzięki dużym taflom luster na przeciwległej ścianie jest widoczna z każdej sypialni. Z korytarza mamy dostęp do 3 sypialni i 2 łazienek oraz do części dziennej z jadalnią i aneksem kuchennym.

Właściciele mieszkania mają syna i córkę. Łazienki zostały zaprojektowane tak, aby podobały się zarówno panom, jak i paniom. Jedna jest łazienką "męską" z prysznicem utrzymaną w kolorystyce z przewagą czerni, z elementami bieli i naturalnego forniru dębowego. Druga zaś to łazienka "kobieca" z wanną, w którym dominuje biel i srebro z niewielką ilością czerni.

Serce mieszkania to otwarta przestrzeń, w której znajduje się kuchnia, jadalnia i część wypoczynkowa. Uwagę przykuwa oświetlenie firmy Flos nad strefą wypoczynkową oraz zabudowa ściany nad kanapą, w której sprytnie ukryto liczne schowki. Również zabudowa telewizora nie jest jedynie przykrytą panelami ścianą. Za każdym z białych paneli znajduje się pojemna szafka mieszcząca sporą ilość książek oraz bibliotekę multimedialną. Zarówno narożnik, stoliki do kawy, fotel, dywan, stół w jadalni oraz dodatki pochodzą z kolekcji marki BoConcept. Z salonu można bezpośrednio wejść na taras.

Apartament ten został prawie w całości zabudowany meblami zamówionymi u stolarza. Udało się sprawić, że wszystkie schowki i szafy stały się niewidoczne. Taki efekt uzyskano dzięki wysokim panelom i frontom meblowym oraz mniejszymi elementom otwieranym na docisk.

Jak Wam się podoba to mieszkanie? Naszym zdaniem jest świetne! Niedawno Pracownia Projektowa Dragon Art otrzymała za ten projekt nagrodę Residential Space Award w konkursie Modern Decoration International Media Award. Gratulujemy!

Więcej o: