Świeże zioła w kuchni to świetny pomysł! Nie dość, że są piękną ozdobą kuchni, to doprawiane nimi potrawy zyskują niepowtarzalny smak. Listki wyhodowanych w ten sposób ziół - bazylii, mięty czy melisy, możemy dodawać do dań, zasuszyć lub zamrozić.
Zioła możemy zasiać samodzielnie, używając do tego ziarenek i ziemi ze sklepu ogrodniczego. Na początek naszej przygody prostszą metodą jest jednak zakup młodych roślinek, które wystarczy w domu przesadzić. Większość ziół ma niezbyt rozległe systemy korzeniowe, dlatego też możemy w jednej podłużnej doniczce umieścić ich rożne odmiany. Zielony mix listków wygląda wyjątkowo efektownie! W domowym zielniku mogą znaleźć się również warzywa - cebulka, pietruszka i marchewka doskonale rozwijają się w doniczkach.
Fot. mat. prasowe
Przede wszystkim rośliny potrzebują światła. Zioła najbujniej będą rosnąć na parapecie lub w pobliżu okna. Jeśli nie uda Wam się wygospodarować miejsca na parapecie, możecie spróbować umieścić doniczki w podwieszanych koszach przytwierdzanych do sufitu.
Wybór doniczek na domowe zioła to dopełnienie całego przedsięwzięcia. Do wyboru mamy m.in. donice wykonane z metalu, ceramiki, plastiku lub drewna - tradycyjne oraz o nieco bardziej oryginalnym charakterze- przypominające np. rower.
W ofercie home&you, znaleźliśmy kilka ciekawych doniczek, które pomogą nam stworzyć własny, oryginalny domowy zielnik!