Nowe biuro Papaya Films. Jest świetne!

Oryginalne biuro na warszawskim Powiślu. Tu wszystko kręci się w koło.

Nowe biuro Papaya Films to historia jednej kondygnacji biurowca na Powiślu. Usunięcie ścian działowych odsłoniło najważniejszy element dla projektu czyli okrągłą klatkę schodową, która do tej pory była niezauważalna. Projektowanie przestrzeni skupiło się zatem na okręgu, który stał się centralną częścią biura - cały układ został oparty na wewnętrznym korytarzu, który ją oplata.

Bardzo grube ściany pozwoliły na stworzenie miejsc dla wnęk przeznaczonych do wygodnego siedzenia lub leżenia, półek na książki oraz szaf i łazienek. To nie wszystko, cały korytarz pokryty jest drewnianymi, dwukolorowymi żerdkami, które zmieniają kolor w zależności od kierunku ruchu. Idąc po okręgu mijamy wykończone drewnem przejścia do przestrzeni o różnych skalach, funkcjach i klimacie, tworząc idealne miejsca spotkań dla ludzi, którzy w tym biurze pracują. Mówiąc krótko wszystko kręci się w koło.

Monochromatyczność określa elementy tego wnętrza. Biel i odcienie szarości w połączeniu z materiałami niosą w sobie prostotę i szczerość. Widoczne instalacje, beton, drewno w naturalnych kolorach do tego szara żywica na podłodze. W tym stonowanym otoczeniu każdy kolor nabiera wyjątkowej wagi czego przykładem są kolorowe dywany, które stanowią element wyróżnienia.

Biuro tętni życiem stając się jego elementem dzięki czemu przestaje być tylko miejscem pracy. Za cały projekt odpowiadają Ewelina Moszczyńska i Marta Puchalska. Jak Wam się podoba ten projekt?

Więcej o: