Ekologiczna kuchnia

Oto jak wyglądać mogą kuchnie w przyszłości.

Firma Whirlpool przedstawiła futurystyczną wersję ekologicznej kuchni. Koncepcja została tak zaprojektowana by 60 % wody i ciepła generowanego przez kuchenne urządzenia mogła być wykorzystana ponownie przez inne kuchenne aplikacje. I tak na przykład ciepło wytwarzane przez kompresor lodówki wykorzystywane zostanie do ogrzania wody dla zmywarki. Czasami są to także małe zmiany, na przykład standardową lodówkę z otwieranymi drzwiami zastąpiła lodówka z szufladami, co pozwala na mniejszą utratę zimnego powietrza, przy każdym otwieraniu.

Ideą projektu było stworzenie kuchennego eko - systemu, który powinien o 70 % poprawić wydajność energetyczną w stosunku do zwykłych kuchni, a także, co równie istotne obniżyć nasze rachunki co najmniej o 25 %. Niestety na razie Eko - kuchnia pozostaje jedynie koncepcją. Miejmy jednak nadzieję, że niedługo prezentowane tam rozwiązania zaczną wykorzystywać producenci sprzętu AGD.

marta kołacz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.