Biuro z pomysłem

Agencje reklamowe, często również poprzez przestrzeń biurową chcą zaznaczyć swą kreatywność. W tym przypadku stara kręgielnia została przerobiona na siedzibę firmy.

TBWA jest międzynarodową agencją reklamową pracująca z takimi gigantami jak Apple, czy Adidas. Hakuhodo jest drugą co do wielkości japońską agencją pracującą na przykład z Nissanem. Obydwie agencje postanowiły założyć w Tokio spółkę joint venture pod nazwą T\H.

Projekt wspólnej siedziby był trójstronną współpracą pomiędzy dwoma agencjami reklamowymi i projektantami Klein Dytham architecture. Po długim poszukiwaniu nieruchomości w całym Tokio znaleziono starą kręgielnię w wielkim, ośmiopiętrowym centrum rozrywki. W centrum na niższych i wyższych piętrach wciąż znajdowały się kręgielnia i pole golfowe, jednak dwa środkowe piętra od kilku lat stały puste. Umieszczenie agencji w takim miejscu świetnie oddawało jak potrafi ona w innowacyjny sposób myśleć o kreacji.

T/H office, Klein Dytham architecture

Pomieszczenie kręgielni jest miejscem, w którym nie ma kolumn. Po usunięciu podwieszonego sufitu uzyskano przestrzeń dwa razy wyższą, ukazało to także głębokie na dwa metry dźwigary, w których umieszczono system oświetlenia, a także klimatyzację. Rytm belek naturalnie wpłynął na sposób rozstawienia biurek wzdłuż dawnych torów do kręgli. Przez środek przestrzeni biegnie ''centralny park'' - zielona, przestrzeń wypoczynkowa, znalazło się też miejsce dla kilku domków, w których umieszczono pokoje konferencyjne, pokoje do pracy i biura dyrekcji. Całość sprawiać ma wrażenie miejskiego krajobrazu. Na dachach pokoi, pokrytych miękką zieloną wykładziną, można usiąść i porozmawiać, bądź też poleniuchować.

T/H office, Klein Dytham architecture

T/H office, Klein Dytham architecture

T/H office, Klein Dytham architecture

T/H office, Klein Dytham architecture

T/H office, Klein Dytham architecture

Biuro znajduje się na piątym i szóstym piętrze budynku. Górne piętro to przestrzeń recepcyjna, galeria oraz miejsce spotkań z gośćmi. Szerokie schody prowadzą w dół do głównego piętra, wprost do przestrzeni odpoczynkowej ''centralnego parku''. Kaskadowe siedzenia i duży ekran plazmowy umożliwiają, by ta przestrzeń była bardzo elastyczną i mogła służyć różnym celom. Wykorzystywana jest ona nie tylko przez T/H, ale służy także do organizacji wspólnych eventów z klientami biura.

T/H office, Klein Dytham architecture

T/H office, Klein Dytham architecture

marta kołacz

Więcej o: