Najważniejsze zasady aranżacji kuchni

Kontynuujemy naszą serię dotyczącą zasad aranżacji wnętrz. Już powiedzieliśmy jak postępować przy urządzaniu pokoju dziennego. Teraz zastanowimy się, co powinno znaleźć się w kuchni

 

 

Jeśli salon jest centralnym miejscem domu, czym jest kuchnia? Niektórzy twierdzą, że kuchnia jest sercem domu albo przynajmniej centrum gospodarczym. Są też tacy, którzy najchętniej przebywają w kuchni, bo właśnie tutaj nie tylko przygotowujemy posiłki, ale to właśnie tutaj toczy się życie, spotyka się rankiem cała rodzina a wieczorami odbywają się najdłuższe rodzinne rozmowy.

 

 

Przystępując do aranżacji wnętrza kuchni, musimy podjąć decyzję, jakie czynności będziemy tutaj wykonywać. Najczęstszymi elementami wyposażenia kuchni są: lodówka, piekarnik, płyta grzewcza, zmywarka, kuchenka mikrofalowa, często ekspres do kawy. Istne laboratorium. Co zrobić by ustawienie tych sprzętów pozwoliło nam wygodnie i racjonalnie przygotowywać posiłki.

 

 


Fot. carmacucine.it

 

Najważniejsze jest by ustawić tak kolejne elementy by tworzyły prawdziwy, choć w domowym wydaniu, ciąg technologiczny. Chodzi o to by ich kolejność nie była przypadkowa. Urządzenia kuchenne powinny być zlokalizowane tak by czynności niezbędne do przygotowania posiłku były wykonywane w odpowiedniej kolejności. Możemy wyróżnić następujące etapy: przechowywanie produktów (lodówka, spiżarnia), przygotowanie produktów do dalszej obróbki (w tym mycie, obieranie, krojenie), obróbka cieplna (gotowanie, smażenie, pieczenie), zmywanie naczyń. Dodatkowo warto pomyśleć o miejscu do spożywania posiłków. W kuchniach małych może to być mały stolik lub półwysep.

 

 

W kuchniach o większym metrażu możemy zaaranżować wyspę kuchenną. Zaletą wyspy jest możliwość podzielenia dużej przestrzeni mieszkalnej - salonu połączonego z kuchnią oraz dostęp do wyspy z każdej jej strony.

 

 


Fot. bulthaup.com

 

Dodatkowym ważnym elementem w kuchni jest miejsce do przechowywania naczyń, talerzy, sztućców, garnków. Oczywiście idealnie jest, jeśli mamy schowek lub spiżarnię. Niestety nie wszystko możemy tam przechowywać. Pozostaje nam nasza kuchnia i odpowiednie rozmieszczenie w niej szafek. Ciekawym rozwiązaniem są duże zabudowane szafy (słupki) z wewnętrznym wyposażeniem. Dzięki nim lepiej możemy wykorzystać powierzchnię do przechowywania.

 

 


Fot. schiffini.it

 

 

Planując rozmieszczenie poszczególnych elementów naszej kuchni, nie możemy zapomnieć o odpowiednim rozmieszczeniu instalacji. Kuchnia powinna być dobrze wentylowana i powinna mieć również odpowiednią liczbę gniazdek elektrycznych. Nie zapominajmy, że oprócz wielu na stałe podłączonych do gniazdek urządzeń (lodówka, piekarnik czy zmywarka), korzystamy też z miksera, czajnika, ekspresu do kawy czy robota kuchennego. Gniazdka powinny znaleźć się na odpowiedniej wysokości, tak by łatwo było z nich korzystać. Na przykład gniazdko, do którego podłączymy mikser zaprojektujemy ponad blatem kuchennym, czyli około 110 cm od podłogi, natomiast gniazdko, do którego będzie podłączona lodówka bądź zmywarka - od 20 do 60 cm od podłogi, za szafką kuchenną. Podobna zasada funkcjonuje, jeśli chodzi o wysokość blatu roboczego. Rzadko przygotowujemy potrawy siedząc wygodnie na krześle. Najczęściej stoimy przy blacie kuchennym. Dlatego ważne jest by nasza pozycja była wygodna i jak najmniej obciążająca kręgosłup - blat kuchenny projektuje się na wysokość od 86 do 90 cm od podłogi (wszystko zależy od wzrostu domowników - a właściwie tej osoby, która najczęściej zajmuje się przygotowywaniem posiłków).

 

W aranżacji kuchni ważne jest również oświetlenie, rodzaj materiałów wykorzystywanych na ścianach i podłogach oraz zasady aranżacji miejsca spożywania posiłków. Ale o tym następnym razem.

 

babeczkaa

Zobacz również:



 

 

Więcej o: