Warto mieć piekarnik parowy!

Gotowanie na parze cieszy się ogromną popularnością. Tę metodę obróbki potraw od dawna cenią szczególnie profesjonalni szefowie kuchni. Wiedzą, że para jest sekretem przygotowywania potraw zdrowych, smacznych i apetycznych.

Historia gotowania na parze

Historia lubi się powtarzać. Na parze gotowano już 3000 lat temu a dziś moda na parę wraca. Niezależnie od tego czy gotowano nad gorącymi źródłami lub rozgrzanymi kamieniami, czy potrawy umieszczano w metalowych sitach czy bambusowych koszach rezultat był zawsze ten sam - posiłek zdrowy, pełen witamin i wartości odżywczych. Do gotowania na parze na różne sposoby powracano wielokrotnie - np. w latach 50. XIX w. Francuzi wprowadzili na rynek słynne szybkowary, które natychmiast stały się symbolem nowoczesnej kuchni i używane są do dziś. Kolejną rewolucją było wprowadzenie pierwszych elektrycznych piekarników parowych. W latach 90-tych firma Electrolux wprowadziła do sprzedaży piekarniki parowe. W następnych latach jej śladem podążyli inni producenci AGD. Pieczenie na parze odbywa się w niższej temperaturze niż tradycyjne pieczenie, dlatego przygotowując posiłek w ten sposób tracimy mniej składników odżywczych i minerałów. Para wydobywa najlepsze właściwości produktów, z niespotykaną precyzją uwydatniając ich smak, aromat i konsystencję.

Czym jest piekarnik parowy?

Piekarnik parowy jest urządzeniem, które stosunkowo niedawno pojawiło się na rynku sprzętów, przeznaczonych do użytku domowego. Przy jego pomocy można piec tak jak w zwykłym piekarniku, można też gotować na parze, a można również wybrać pieczenie z funkcją pary. Ale uwaga, łatwo się pomylić - w sklepach jest tak wiele różnych urządzeń, że czasem nawet sprzedawcy mają problem z odróżnieniem prawdziwego piekarnika parowego. Na rynku są przecież urządzenia do gotowania na parze, które do złudzenia przypominają piekarnik, ale nie mają funkcji pieczenia. Są też piekarniki, które wykorzystują parę w obróbce termicznej, ale nie jest to gotowanie na parze we właściwym rozumieniu tego procesu - tak jak jest w prawdziwych piekarnikach parowych. Co zatem jest cechą wyróżniającą takie urządzenia? Właśnie możliwość łączenia funkcji tradycyjnego piekarnika z gotowaniem na parze. Przykładem piekarnika parowego jest Electrolux CombiSteam DeLuxe 3 w 1 EEB8585POX z linii Inspiration . Urządzenie to ma trzy unikalne programy parowe, które w obróbce potraw wykorzystują różne kombinacje pary i gorącego powietrza. Każdy z programów zapewnia inny rezultat pieczenia/gotowania:

- Program CrispSteam jest polecany do pieczenia mięs i drobiu. Gorące powietrze sprawia, że skórka staje się apetycznie chrupiąca i złocista, a para zapewnia miękkość i soczystość mięsa wewnątrz. Para i gorące powietrze wykorzystywane tu są w proporcji 25/75.

- Program SoftSteam jest odpowiedni do pieczenia ciast i chleba. Nadaje się też znakomicie do podgrzewania jedzenia. Wykorzystuje parę i gorące powietrze w stosunku 50/50.

- W programie PureSteam para jest wykorzystywana w 100%. Jest to klasyczny program do gotowania na parze. Pozwala ona zachować właściwości odżywcze, witaminy i minerały, jak również naturalny kolor i smak składników. Co jest dodatkowym atutem tego programu? Wszechstronność i swoboda gotowania. Na parze można przygotowywać dosłownie wszystko, na co tylko pozwala nam wyobraźnia: mięso, drób, warzywa, owoce, kaszę, ryż, makaron, kluski czy owoce morza.

Szef kuchni poleca

Jeśli coś zostało zainspirowane przez profesjonalistów, to po prostu musi dawać profesjonalne rezultaty. Szefowie kuchni chętnie korzystają z dobrodziejstw stosowania gorącego powietrza i pary jednocześnie. Wiedzą oni, że oprócz doskonałych efektów, dodatkową zaletą piekarników parowych jest możliwość skrócenia czasu pieczenia. Stosując parę i gorące powietrze należy ustawić piekarnik na temperaturę o 20°C niższą niż normalnie i skrócić czas pieczenia o 10 minut na każdą godzinę. Na przykład pieczenie tradycyjną metodą 1,4-kilogramowego kurczaka zajmuje około 1 godziny i 20 minut. W przypadku wykorzystania pary i gorącego powietrza danie byłoby gotowe o 12 minut wcześniej - apetyczne, delikatne wewnątrz i lekko przypieczone z zewnątrz. Profesjonaliści, którzy cenią łatwość i prostotę już od dawna korzystają z zaawansowanych rozwiązań, które ułatwiają gotowanie i jednocześnie gwarantują świetny rezultat. Projektanci Electrolux postanowili przenieść je do domowych piekarników. Przykładem jest m.in. termosonda, pozwalająca kontrolować temperaturę dań na każdym etapie obróbki czy zwiększona pojemność piekarnika (model EEB8585POX ma aż 73 l pojemności użytecznej) i bardzo duże blachy, które można umieścić na dziewięciu poziomach. Dodatkowo, urządzenie ma duży wentylator, który idealnie rozprowadza gorące powietrze, sprawiając, że wszystko piecze się równomiernie.

Najważniejsze parametry piekarnika Electrolux CombiSteam DeLuxe 3 w 1 EEB8585POX z linii Inspiration : - szerokość: 60 cm, - funkcji piekarnika: grzałka dolna, nawiew+grzałka dolna+para (100), nawiew+grill, nawiew+grill+grzałka dolna, termoobieg, termoobieg (wilgotny), termoobieg w niskiej temperaturze, termoobieg+grzałka dolna, termoobieg+grzałka dolna+para (25/75), termoobieg+grzałka dolna+para (50/50), nawiew+para (100), grill, grill+grzałka dolna, grzałka pierścieniowa+grzałka dolna, para, para+nawiew, - sterowanie sensorowe, - klasa: A-10%, - pojemność 73 l, - emalia ułatwiająca czyszczenie, - delikatne zamykanie drzwi VelvetClosing, - termosonda, - nawiew XL z nowatorskim, równomiernym rozprowadzeniem powietrza, - 4 szyby w drzwiach/ 30oC, - 100 przepisów/automatycznych programów (programy z automatyką wagową), - pamięć 20 programów, - powiadomienie akustyczne, - zabezpieczenie przed dziećmi, - tryb demo, - informacja o czasie pracy, - elektroniczna regulacja temperatury, - szybkie nagrzewanie, - funkcja ulubionego programu pieczenia, - blokada ustawień, - minutnik, - proponowanie temperatury, - zegar.

Więcej o:
Copyright © Agora SA