Kuchnia: ukryj, co się da

Zadanie wyglądało na niełatwe. Najpierw trzeba było ułożyć puzzle, czyli zaprojektować funkcjonalny ciąg składający się z szafek i wysokiej zabudowy, a potem sprawić, by elementy tej kuchennej układanki stały się jak najmniej widoczne. Ten drugi cel pomogła osiągnąć zwykła płyta laminowana.


Ciąg roboczy w kształcie litery L składa się z szafek stojących i wiszących; ich uzupełnienie stanowi wysoka zabudowa przeznaczona głównie na urządzenia AGD. Ponieważ kuchnia jest całkowicie otwarta, gospodarze chcieli, by nie przyciągała uwagi osób wypoczywających w salonie. Projektantka zaproponowała więc, by zarówno szafki (nie tylko fronty, ale również boki, a nawet cokoły), jak i okładzinę ściany nad blatem zrobić z jednakowej płyty laminowanej imitującej drewno. Wybrano wzór nawiązujący do podłogowych paneli z orzecha amerykańskiego położonych w całej strefie dziennej (tylko przy samych szafkach kuchennych jest gres imitujący kamień).



Dobra wentylacja w kuchni

Jest niezbędna nie tylko ze względu na opary powstające podczas gotowania; do kuchni napływa również powietrze z innych pomieszczeń - jego naturalny ruch (czyli wentylacja grawitacyjna) odbywa się bowiem w kierunku kanałów wywiewnych, które znajdują się właśnie w kuchni (także w łazience). Przeszkodą dla wentylacji grawitacyjnej są zbyt szczelne okna, dlatego warto zamontować w nich nawiewniki (niewielkie urządzenia, przez które do wnętrz dopływa powietrze), a w kanale wentylacyjnym - wentylator.

Okap a wentylacja

Okap poprawia wentylację w kuchni tylko wtedy, kiedy jest zamontowany do własnego kanału wentylacyjnego. Podłączony do jedynej kratki wyciągowej zablokuje naturalny przepływ powietrza do kanału i wentylacja przestanie działać (powietrze będzie usuwane tylko w czasie pracy wyciągu).

Uwaga! Zabronione jest podłączanie okapów do kanałów zbiorczych, jakie znajdują się w wielu starych budynkach. Taki kanał obsługuje mieszkania na co drugiej kondygnacji - gdy podłączymy do niego okap, powietrze usuwane z jednego mieszkania będzie wtłaczane do pozostałych. W takim wypadku jedynym dopuszczalnym rozwiązaniem jest okap o obiegu zamkniętym (pracujący jako pochłaniacz).





Zalety płyt laminowanych

PRZEDE WSZYSTKIM - CENA. Takie płyty są tańsze zarówno od płyt fornirowanych, jak i od płytek ceramicznych czy modnego ostatnio szkła.

DOSKONAŁE IMITACJE. Płyty mogą do złudzenia przypominać niemal dowolny gatunek drewna. Dotyczy to zwłaszcza tzw. laminatów 3D (ze żłobieniami, które wyglądają bardzo naturalnie). Są również dostępne płyty imitujące inne materiały, np. kamień czy płytki ceramiczne.

BOGATE WZORNICTWO. Producenci oferują także płyty jednobarwne (w wielu kolorach), a nawet z różnymi wzorami, np. roślinnymi.

ODPORNOŚĆ NA DZIAŁANIE PROMIENI UV. Pod ich wpływem laminowane płyty nie zmieniają barwy, co może się zdarzyć w przypadku drewna.

TRWAŁOŚĆ. Powierzchni płyty nie uszkodzi wysoka temperatura ani para wodna, jest też odporna na działanie kwasów i alkoholi.

Zachlapaną płytę laminowaną od razu wyczyść; starych, zaschniętych plam znaczniej trudniej jest się pozbyć.

- Do mycia użyj miękkiej ściereczki i łagodnego środka czyszczącego, a następnie wytrzyj powierzchnię do sucha.

- Nie stosuj szorstkich zmywaków ani domowych środków chemicznych służących do szorowania (np. proszków). Nie poleca się również preparatów zawierających chlor.

- Podczas gotowania zadbaj o odpowiednią wentylację pomieszczenia - włącz okap lub otwórz okno. W ten sposób zapobiegniesz osiadaniu tłustej pary na płycie.



Więcej o: