Spiżarnia wraca do łask

Spiżarnia pachnąca jabłkami, z półkami zapełnionymi smakami lata, szczelnie zamkniętymi w słoikach, to wcale nie obraz minionej epoki. Własne przetwory coraz częściej goszczą na naszych stołach, będąc powodem do dumy pani lub pana domu. Jeden jest wszakże problem - trzeba je gdzieś trzymać.

Spiżarnia powinna znajdować się jak najbliżej kuchni. Żeby jak najlepiej wypełniała swe zadania, musi być chłodna, sucha, zaciemniona i dobrze wentylowana. Dlatego najlepiej, by znajdowała się w pomieszczeniu nieogrzewanym, ulokowanym od strony północnej. Ponadto, powinna mieć grube ściany, najlepiej izolowane termicznie, żeby ciepło nie miało do niej dostępu.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład, Zapisz się

Praktycznie i czysto

Spiżarnia nie musi być dużym pomieszczeniem, ale powinno być w niej tyle miejsca, aby można było się swobodnie poruszać. Koniecznie trzeba zadbać o regały z półkami, na których będzie można postawić słoiki z przetworami, zgrzewki z wodą mineralną, sokami czy blachę z upieczonym ciastem. Na drobniejsze produkty i przetwory przydadzą się węższe półki, na których łatwiej utrzymać porządek. Warto pamiętać o zaprojektowaniu w górnej części spiżarni poprzecznych drążków, które przydadzą się choćby do powieszenia pęków ziół. Spiżarnię należy tak urządzić, aby łatwo było utrzymać w niej porządek. Na pewno pomogą w tym płytki ceramiczne ułożone zarówno na podłodze, jak i na ścianach. Wtedy wystarczy woda ze środkami do mycia płytek, a spiżarka będzie zawsze lśniła czystością, co ze względu na przechowywaną żywność, jest niezwykle istotne

Zamów prenumeratę! To się opłaca! 12 numerów - tylko 64 zł!

W piwnicznej izbie

Aby wykorzystać na spiżarnię piwnicę, należy ją do tej roli zaadaptować. Przede wszystkim, aby wstawić tam regały, trzeba uporać się z problemem niezbyt równej posadzki. Na szczęście, jest to kłopot do szybkiego rozwiązania. Po dokładnym oczyszczeniu podłoża, miejscowe ubytki i zagłębienia, a także nierówności wylewki, można zniwelować za pomocą szybko twardniejącej zaprawy. W zależności od temperatury i wilgotności otoczenia, zaprawa zaczyna wiązać już po niespełna godzinie.

Tak przygotowane podłoże trzeba zagruntować i wzmocnić głęboko penetrującym impregnatem. Z uwagi na wilgoć, warto zadbać o hydroizolację powierzchni podłogi.

Zaprawy specjalistyczne

Wybór zaprawy zależy od rodzaju płytki oraz podłoża. Najczęściej zaleca się użycie specjalistycznych zapraw o zwiększonej elastyczności (C2). W przypadku klejenia płytek, mogących ulegać przebarwieniom w kontakcie z cementem szarym, należy użyć klejów produkowanych na bazie cementu białego. Zawsze należy pamiętać o wypełnieniu dylatacji konstrukcyjnych i roboczych silikonami. Spoiny między płytkami wypełniamy oczywiście fugą.

Wentylacja

Aby przechowywana w spiżarni żywność mogła długo w niej leżeć i nie psuła się, niezwykle istotna jest dobra wentylacja. Najlepszym rozwiązaniem tego problemu jest zaplanowanie dla tego pomieszczenia oddzielnego kanału wentylacyjnego. W przypadku braku takiej możliwości, można wykonać dwa otwory w ścianie zewnętrznej o średnicy ok. 20 cm z siatkami zabezpieczającymi - jeden 30 cm nad podłogą, drugi 30 cm pod sufitem. Ponadto, ważne jest, aby w pobliżu spiżarni nie przebiegały żadne elementy systemu grzewczego.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.