Przepis na idealną kuchnię

Nowoczesna, a zarazem przytulna. Estetyczna i jednocześnie wygodna. Czy aby da się to pogodzić?

O tym, czy nasza kuchnia będzie przyjazna domownikom, decyduje przede wszystkim dobór materiałów wykończeniowych i kolorów. Wybierając szary laminat i stal, pamiętajmy, że chłód takiego industrialnego stylu można złagodzić naturalnym drewnem, np. blatu czy okładziny na fragmencie ściany. W budowaniu cieplejszego, bardziej domowego nastroju pomoże również odpowiednie oświetlenie i kontrolowany nieład pozostawionych na wierzchu estetycznych kuchennych naczyń oraz drobiazgów.

O tym jednak trzeba pomyśleć już na etapie projektowania wnętrza - kiedy wybieramy meble, ich liczbę i układ. W tym przypadku jednym z ważniejszych kryteriów jest wygospodarowanie miejsca na przechowywanie. Jeśli w kuchni ma się zmieścić wiele rzeczy, to i szafek musi być sporo. Aby nie przytłoczyły małego pomieszczenia, pomyślmy o użyciu jasnych kolorów, które optycznie powiększą wnętrze. Także zastosowanie szkła, metalu, kamienia lub laminatów wykończonych na wysoki połysk, czyli materiałów odbijających światło, wywoła iluzję większej przestrzeni. O tym wszystkim traktuje nasz poradnik - trzynaście wskazówek, które pomogą urządzić idealną kuchnię.

Zdjęcia: Anna Kępińska-Frąckowiak, Rafał Lipski, Jakub Pajewski, Aleksander Rutkowski, Łukasz Zandecki

Więcej o:
Copyright © Agora SA