W tym ogrodowym zakątku słodkie owoce truskawek można zrywać prosto na talerz. Truskawkową rabatkę założono bowiem na... stole. Żeby ją stworzyć wystarczy zamówić mebel z miejscem na jedną lub kilka doniczek. W doniczkach można też posadzić różne odmiany sałat lub ulubione zioła np. miętę, bazylię, macierzankę, kolendrę itp. Niestety nie znaleźliśmy takiego sprzętu w ofercie gotowych mebli ogrodowych.
Warzywa i zioła posadzone w skrzynkach na tarasie tworzą parawan oddzielający od wzroku sąsiadów - smakowita zielona ściana
Fot. Małgorzata Dyrska
Warzywnik w skrzynkach - w ścianie. Dzięki pionowej konstrukcji na niewielkiej przestrzeni zmieściła się cała plantacja koktajlowych pomidorków. W gruncie rosną inne przysmaki: kukurydza, ziemniaki i sałata
Kalarepa, botwinka, trochę ziół. Może niezbyt to dużo, ale w kilku skrzynkach zmieści się niezbędny zestaw
W niedużym ogrodzie warzywa mogą rosnąć w skrzyniach lub donicach.
Fot. Tomasz Ciesielski
Pietruszkę naciową, paprykę i tymianek posadzono w skrzyniach obok fenkułów i oregano. Jak widać bardzo dobrze się czują w swoim towarzystwie.
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Warzywa mogą też być przetykane kwiatami.
Pomidorki koktailowe równie ładnie zdobią taras lub balkon jak czerwone kwiaty.
Fot. Tchibo
Taką zieloną ścianę-warzywnik można zbudować z okrągłych kształtek ustawionych w formie ścianki. Warto tylko do każdego pojemnika doprowadzić nawadnianie
Magdalena Narkiewicz, biolog, ogrodnik
- Gdy miejsca jest mało, ogródek użytkowy aranżujmy na kilku poziomach, np. w wiszących i wielopoziomowych donicach, w kieszeniach mat zawieszonych na ścianach i stelażach, w skrzyniach ustawionych na półkach.
- W miniogródku warto się zdecydować narabatę mieszaną z ziół, warzyw i roślin ozdobnych. Pamiętajmy też, że niskie gatunki (np. różne odmiany macieżanek) świetnie się sprawdzają w roli obwódek.
- Rośliny użytkowe można sadzić w ogródkach skalnych, w szczelinach murków oporowych, na podwyższanych rabatach.
- Wybierajmy warzywa, które długo owocują, a nie zajmują dużo miejsca np. odmianę pomidorów o długich gronach, plonującą do przymrozków cukinie (już jeden okaz zaopatrzy w owoce 2-3 osobową rodzinę), a zamiast sałaty głowiastej wybierajmy karbowaną, bo nie wybija w pęd kwiatowy, nie gorzknieje i można zrywać z niej pojedyncze liście