Poznajcie dzikie przepisy naszych użytkowników

Moim zdaniem warto korzystać z przysłowiowych 'chwastów' w kuchni. Na swoim koncie mam jedynie zupę z pokrzyw i sałatkę z mleczy. Zobaczcie, jakie pomysły mają nasi czytelnicy.
Placuszki z kwiatów robinii akacjowej skropione syropem z pędów sosny Placuszki z kwiatów robinii akacjowej skropione syropem z pędów sosny agun_ga

Placuszki z kwiatów robinii akacjowej skropione syropem z pędów sosny

Składniki:

szklanka mąki

mleko

1 jajko

1/2 łyżki cukru

szczypta soli

olej

syrop z pędów sosny

Sposób przygotowania:

Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy jajko i mleko. Składniki mieszamy razem tak aby powstało ciasto nie za gęste o konsystencji ciasta naleśnikowego. Na patelni rozgrzewamy olej, kolejno zanurzamy wcześniej opłukane gałązki, pozwalamy aż nadmiar ciasta spłynie i kładziemy na patelni. Smażymy aż placuszki zrobią się chrupkie i złociste. Na talerzu skrapiamy domowym syropem z pędów sosny.

Autorka przepisu: agun_ga

"Szampan" z kwiatów czarnego bzu w00ksh

"Szampan" z kwiatów czarnego bzu

Sposób wykonania:

Baldachy kwiatów wkładamy do 5-litrowej butelki po wodzie mineralnej, dorzucamy dobrze umytą cytrynę pokrojoną w plasterki i pozbawioną pestek, dosypujemy cukier, zalewamy wodą mineralną i zakręcamy. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 8 dni. Po tym czasie napój przecedzamy i raczymy się nim, schłodzonym, w upalne dni. Napój przechowujemy szczelnie zakręcony aby nie uleciał gaz w lodówce. Można go także zamrozić.

Autor przepisu: w00ksh

Mus brzoskwiniowo - bazyliowy z jogurtem i cynamonowym crunchy Mus brzoskwiniowo - bazyliowy z jogurtem i cynamonowym crunchy magdamentel

Mus brzoskwiniowo - bazyliowy z jogurtem i cynamonowym crunchy

Bazylia w kuchni poprawia smak, a jako zioło również leczy. Wywodzi się z obszarów afrykańskich i azjatyckich. Zarówno bazylia świeża jak i suszona świetnie nadaje się do działań kuchennych.

Składniki (jedna porcja):
2 (słodkie) brzoskwinie

2 listki świeżej bazylii

250g jogurtu naturalnego

2 łyżki płatków owsianych

1/2 łyżeczki cynamonu

1 łyżeczka miodu malinowego

Sposób wykonania:

Brzoskwinie dokładnie umyć, obrać ze skórki, pozbawić pestek i pokroić w mniejsze kawałki. Bazylię opłukać, osuszyć i razem z kawałkami brzoskwini dokładnie zblenderować, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotowy mus przelać do wysokiej szklanki. Na mus wylać jogurt naturalny. Wstawić do lodówki. Przygotować crunchy: na rozgrzaną patelnię wylać łyżeczkę miodu malinowego, wsypać płatki owsiane, cynamon i prażyć przez kilka minut, aż do zarumienienia, cały czas mieszając. Gdy crunchy będzie gotowe, z lodówki wyjąć mus z jogurtem i na wierzch wsypać uprażone płatki. Podawać.

Autorka przepisu: magdamentel

Sałatka z ogórecznikiem Sałatka z ogórecznikiem rumcajs1999

Sałatka z ogórecznikiem

Składniki:

sałata - 2 rodzaje,

rukola,

liście ogórecznika lekarskiego,

pomidor,

ugotowany ziemniak,

ugotowana fasolka,

ugotowane jajko,

ogórek świeży

obrany ogórek kiszony,

sos vinegret,

sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

Sałaty, rukolę i liście ogórecznika układamy na dnie naczynia, dodajemy fasolę, pomidory pokrojone w ósemki, jajka pokrojone w ćwiartki. Ziemniaki i ogórki kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Delikatnie mieszamy wszystkie składniki. Całość polewamy sosem vinegret, przygotowanym z odrobiną pieprzu. Posypujemy podartymi listkami ogórecznika lekarskiego. Wspaniała sałatka na letnie wieczory! Można ją podawać z bagietką z masłem czosnkowym lub z grzankami z serem (np. oscypek) i pomidorem. Smacznego!

Autor przepisu: rumcajs1999

Dzikie tarteletki ze śliwkami Dzikie tarteletki ze śliwkami piotr_zw

Dzikie tarteletki ze śliwkami

Sposób wykonania:

Kruche ciasto zrób według przepisu: szklankę mąki (ok. 200 gram), 3/4 kostki masła i 70 gram cukru pudru zmiksuj, aż powstanie sypka kruszonka. Następnie dodaj 2 duże żółtka i łyżkę zimnej wody, po czym wyrabiaj na gładką masę. Jak ciasto będzie gotowe, uformuj kulę i owiniętą folią aluminiową wsadź na 30 minut do lodówki. Zimne ciasto podziel na 4 części i każdą z nich rozwałkuj na oprószonym mąką blacie. Wydryluj ok. 500-600 gram dzikich śliwek ałyczy (lub mirabelek), tak żeby podzielić je na połówki. Połówki śliwek układaj ciasno na rozwałkowanych kawałkach ciasta, zostawiając wolny rant. Zagnij rant do środka, przykrywając delikatnie śliwki leżące od brzegu. Tak przygotowane tarteletki obsyp obficie brązowym cukrem i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 35 minut. Wyjmij, kiedy ciasto będzie miało złoty kolor i wystudź przed podaniem.

Autor przepisu:  piotr_zw

Więcej o: