Przepisy z cebuli

Nasze przepisy na pyszne potrawy z wykorzystaniem cebuli
Przepisy z cebuli Przepisy z cebuli Fot. materiały prasowe

Omleciki z zielonym groszkiem i szczypiorkiem

Rozgnieć widelcem 1/2 szklanki zielonego groszku. Do miseczki wbij 4 jajka, posól je i roztrzep. Na łyżce masła zeszklij na patelni 1/2 szklanki posiekanego szczypioru. Dodaj rozgnieciony groszek i chwilę go podsmażaj, cały czas mieszając. Warzywa dodaj do roztrzepanych jajek, wymieszaj. Masę wlej do silikonowych foremek do pieczenia i piecz 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Podawaj posypane zieleniną.

ZAPIEKANA CZERWONA CEBULA FASZEROWANA MIĘSEM ZAPIEKANA CZERWONA CEBULA FASZEROWANA MIĘSEM Fot. SHUTTERSTOCK

Zapiekana czerwona cebula faszerowana mięsem

Upiecz w folii na półmiękko 6 cebul (ok. 20 min w temp. 180°C). W każdej odetnij wierzch i wydrąż je, zostawiając 2 warstwy liści. Środki cebul posiekaj i dodaj do 1/2 kg mięsa mielonego, dopraw solą i pieprzem. Masą napełnij cebule, włóż je do żaroodpornego naczynia, podlej 1/2 szklanki białego wina i 2 łyżkami oliwy. Piecz 30 min pod przykryciem w temp. 180°C, po czym odkryj, posyp tartym serem i zapiekaj do zrumienienia.

ZUPA CEBULOWA NA WINIE Z GRZANKĄ ZUPA CEBULOWA NA WINIE Z GRZANKĄ Fot. SHUTTERSTOCK

Zupa cebulowa na winie z grzanką

Drobno pokrojone 1/2 kg białej cebuli wolno podsmażaj na maśle lub oliwie, aż stanie się szklista i złotawa. Dopraw łyżką tymianku, zalej 1/2 szklanki białego wina i podgrzewaj do zagęszczenia. Dodaj 1/2 l bulionu i kwadrans gotuj pod przykryciem. W piekarniku przypiecz na rumiano kromki chleba posypane startym żółtym serem. Zupę zmiksuj. Podawaj z grzankami posypanymi posiekaną zieloną pietruszką.

CHUTNEY Z KARMELIZOWANEJ CZERWONEJ CEBULI CHUTNEY Z KARMELIZOWANEJ CZERWONEJ CEBULI Fot. SHUTTERSTOCK

Chutney z karmelizowanej czerwonej cebuli

Pokrojony w krążki 1 kg czerwonej cebuli lekko podsmaż na oliwie w garnku o grubym dnie. Dodaj łyżkę brązowego cukru, 3 łyżki ciemnego octu winnego, 1/2 łyżeczki sproszkowanej papryki i szczyptę soli, podlej nieco wodą i przez godzinę podgrzewaj na małym ogniu. Do cebuli możesz dodać także garść opłukanych rodzynek. Podawaj np. na bułce lekko podgrzanej z kremowym serkiem, posypane świeżym tymiankiem.

Więcej o: