Wyjątkowa rezydencja u podnóża gór z oknami w kształcie łuku

W najbardziej historycznej części Seulu, w słynnej dzielnicy Cheongun znajduje się wyjątkowa rezydencja zaprojektowana przez południowokoreańskie studio Tectonics Lab. Dawniej w tym miejscu znajdował się niewielki dom, jednak na prośbę właściciela, zburzono stary budynek, by mogła powstać nowoczesna, oryginalna rezydencja dostosowana do potrzeb właściciela.
Rezydencja z oknami w kształcie łuku Rezydencja z oknami w kształcie łuku fot. Kyungsub Shin

Historia wyjątkowego domu w Korei Południowej

W Seulu, stolicy Korei Południowej, nieopodal góry Bugaksan znajdował się 50 letni dom należący do emerytowanego, koreańskiego profesora. Na jego prośbę dawny budynek został zburzony, aby w jego miejsce mógł powstać nowy, zdecydowanie większy i bardziej nowoczesny. W ten sposób na prośbę właściciela powstała oryginalna rezydencja wykonana z jasnej cegły, która łączy tradycję z nowoczesnością.

Wyjątkowa rezydencja w najbardziej historycznej części Seulu Wyjątkowa rezydencja w najbardziej historycznej części Seulu fot. Kyungsub Shin

Nietypowa architektura budynku

Zgodnie z wolą klienta nowy budynek zachował część cech dawnego domu, wybudowanego przez ojca właściciela. W ten sposób zachowały się drewniane podłogi, okienne kratownice oraz płyty drzwiowe, które zostały wykorzystane w nowym budynku. Znakiem szczególnym rezydencji są łuki, które są motywem przewodnim projektu. Widać je zarówno od strony frontowej budynku, gdzie znajdują się łukowe okna, jak i od samego wejścia do domu, do którego prowadzi łukowy, przestronny korytarz. Łuki znajdujące się w całym budynku projektanci potraktowali w sposób metaforyczny i w ten sposób prócz swojej praktycznej funkcji, zostały użyte także, aby przypominać o duchowym aspekcie materialności.

Wyjątkowa rezydencja w historycznej części Seulu Wyjątkowa rezydencja w historycznej części Seulu fot. Kyungsub Shin

Połączenie tradycji z nowoczesnością

Projekt budynku nawiązuje do miejsca w którym znajduje się rezydencja. Cheongun to najbardziej historyczna dzielnica Seulu, która łączy w sobie tradycyjną, kolonialną i współczesną architekturę. W ścianie obszernego salonu znajdują się przeszklony łuk, za którym rozpościera się widok na ogród.

Wyjątkowa rezydencja w Seulu Wyjątkowa rezydencja w Seulu fot. Kyungsub Shin

Klimatyczny salon

Tuż obok jadalni znajduje się ściana z cegły oraz szklane, przesuwne drzwi, dzięki którym wewnętrzne pomieszczenia sprawiają wrażenie połączonych z ogrodem. Przeszklenia sprawiają, że wnętrza wydają się być jeszcze większe i bardziej przestronne niż są w rzeczywistości. Efekt ten udało się osiągnąć także za sprawą bieli, która dominuje we wszystkich pomieszczeniach.

Wyjątkowa rezydencja w Seulu Wyjątkowa rezydencja w Seulu fot. Kyungsub Shin

Idealne połączenie

Zarówno zewnętrzna strona domu, jak i weranda oraz oranżeria zostały pokryte jasną cegłą, którą udało się częściowo zachować po starym budynku. Dzięki temu udało się zachować poczucie spójności i harmonii. Wnętrza budynku idealnie korespondują z zewnętrzną stroną rezydencji tworząc wyjątkowy i ciekawy efekt.

Wyjątkowa rezydencja w Seulu Wyjątkowa rezydencja w Seulu fot. Kyungsub Shin

Część mieszkalna kontra praca

Przestronne, stylowe wnętrza pozwalają podzielić się na część mieszkalną, oraz miejsce do pracy. Z tego względu na pięt rzepo przeciwnej stronie głównego apartamentu znajduje się biblioteka. Projektanci chcieli w ten sposób oddzielić życie prywatne od pracy. Symetryczny wygląd, wszechobecne łuki i duże przeszklenia - to wszystko składa się na wyjątkowy efekt końcowy. Projektantom udało się stworzyć wyjątkową rezydencję o ciekawej i nietuzinkowej architekturze.

Więcej o: