Rodzinna rezydencja z widokiem na prywatną lagunę

W regionie Norfolk Broads w Wielkiej Brytanii powstała wyjątkowa, rodzinna rezydencja. Architekci zadbali o to, aby budynek w pełni wykorzystał podmokły teren i nawiązywał do pobliskiego krajobrazu. W efekcie powstał wyjątkowy projekt domu, otoczonego lasem z widokiem na zaciszną lagunę.
Z daleka budynek również wyróżnia się na tle okolicznych domów Z daleka budynek również wyróżnia się na tle okolicznych domów fot. www.dezeen.com

Wyjątkowa rezydencja otoczona wodą

Londyńskie Studio projektowe Platform 5 Architects zaprojektowało wyjątkowy dom w Wroxham w samym sercu Norfolk Broads. Budynek powstał w miejscu starego domu i ostatecznie projekt został ukończony w 2016 roku. Już na pierwszy rzut oka widać, że rezydencja wyróżnia się na tle innych, w wyjątkowy sposób czerpiąc z okolicznych terenów i krajobrazów.

Uwagę zwraca nietypowy, dwuspadowy dach pokryty gontem z czarnego drewna, które ciągnie się, aż do ziemi, dzięki czemu tworzy wrażenie jednolitej powierzchni otaczającej cały budynek.

Z tyłu budynku jest widok na prywatną lagunę Z tyłu budynku jest widok na prywatną lagunę fot. www.dezeen.com

Dom blisko natury

Z tyłu budynku, na południowej elewacji znajduje się imponujący taras i woda, która zwłaszcza latem stanowi nie lada atrakcję tego miejsca. Do zatoki z tarasu prowadzi pomost, w okresie letnim można popływać łodzią, a nawet spotkać dzikie zwierzęta. Mimo, że budynek został zaprojektowany jako rodzinna rezydencja, to ze względu na pobliski krajobraz i wyjątkowe ugruntowanie terenu, posiadłość idealnie sprawdzi się podczas wakacji.

Rodzinna rezydencja z widokiem na prywatną lagunę Rodzinna rezydencja z widokiem na prywatną lagunę fot. www.dezeen.com

Dom dopasowany do otoczenia

Posiadłość stanowi świetny kontrast dla okolicznych domów zaprojektowanych w tradycyjnym, klasycznym stylu. Jednocześnie architektom bardzo zależało na stworzeniu projektu, który swoim wyglądem będzie w pełni nawiązywał i pasował do spokojnej, cichej lokalizacji. Udało się to nie tylko dzięki wybudowaniu pomostu i tarasu z którego rozpościera się widok na okoliczne lasy, wyjątkową roślinność i sąsiednie laguny. Budynek nawiązuje do miejsca także poprzez wykorzystanie naturalnych materiałów, takich jak drewno z którego wykonane zostały nie tylko ściany domu, ale także dach.

Główną atrakcją salonu jest kominek, który zwłaszcza zimą nadaje klimatu i stylu Główną atrakcją salonu jest kominek, który zwłaszcza zimą nadaje klimatu i stylu fot. www.dezeen.com

Klimatyczne wnętrza

Architektom zależało, aby wnętrza domu były nowoczesne, a jednocześnie pełne prostych, sprawdzonych rozwiązań. W budynku zostały zastosowane duże okna, które nie tylko rozjaśniają pomieszczenia, ale także pozwalają na podziwianie widoków za oknem. Co ciekawe, architekci zadbali, aby nie tylko latem dom pozwalał się zrelaksować i odpocząć w jego zaciszu. O ile w okresie wakacyjnym główną atrakcją jest woda, o tyle zimą główne centrum budynku stanowi salon i znajdujący się kominek. Kiedy na dworze śnieg i mróz jest to wręcz wymarzone miejsce do odpoczynku po ciężkim dniu.

Na dole budynku znajduje się przestronna kuchnia i jadalnia Na dole budynku znajduje się przestronna kuchnia i jadalnia fot. www.dezeen.com

Minimalizm i prostota

W centralnym miejscu budynku, na parterze znajduje się przestronna, nowoczesna kuchnia. Obok niej mieści się jadalnia w której znajdują się duże przeszklone drzwi prowadzące na taras. Wszystkie pomieszczenia utrzymane są w podobnych odcieniach. Kolorem dominującym jest biel, która świetnie komponuje się z drewnianymi elementami. Ciekawym rozwiązaniem jest zastosowanie drzwi przesuwnych oddzielających część jadalną od salonu. Dzięki temu w razie potrzeby, pomieszczenia mogą być oddzielone od siebie, zapewniając domownikom więcej prywatności.

W budynku znajdują się aż 4 sypialnie W budynku znajdują się aż 4 sypialnie fot. www.dezeen.com

Nowoczesne sypialnie z widokiem na lagunę

W budynku znajdują się cztery sypialnie: dwie podwójne i dwie pojedyncze. Część sypialna jest połączona z łazienką. W sypialniach dominują naturalne, drewniane elementy, które świetnie korespondują ze ścianami w kolorze bieli. Projektanci zadbali, by wnętrza, choć utrzymane w stylu nowoczesnym, cechowała prostota i minimalizm. Wrażenie robią trzcinowe łóżka i fotele, sypialnia na górze znajduje się na poddaszu, dolna mieści się w części budynku połączonej z tarasem. Zza okna można podziwiać okoliczną naturę - bogatą roślinność, lasy i lagunę.

Budynek został zaprojektowany i zaaranżowany w taki sposób, by idealnie dopasowywał się zarówno do potrzeb domu jednorodzinnego - całorocznego jak i domu wakacyjnego. Dzięki naturalnym materiałom i praktycznym rozwiązaniom, budynek jest funkcjonalny i klimatyczny, dzięki czemu spełni oczekiwania domowników niezależnie od pory roku i formy spędzania wolnego czasu.

Dane projektu:

Miejsce: Norfolk Broads, Wielka Brytania

Studio Projektowe: Platform 5 Architects

Główny architekt: Patrick Michell