Dom energooszczędny z miedzianego drewna w nowoczesnym wydaniu

W Zionsville w stanie Indiana w USA powstał wyjątkowy dom. Czteroosobowa, amerykańska rodzina zapragnęła zamieszkać w energooszczędnym domu o nowoczesnej, oryginalnej bryle. Marzenie to spełniło amerykańskie studio Haus, które w niebanalny sposób połączyło wyjątkowy potencjał działki z oczekiwaniami właścicieli.
Uwagę zwraca nietypowa bryła budynku - widok po zmierzchu Uwagę zwraca nietypowa bryła budynku - widok po zmierzchu fot. Haus

Dom z miedzianego drewna

W otoczeniu drzew, z dala od zabudowań powstał niezwykły dom z "miedzianego drewna". Nazwę wymyślił sam właściciel, który w ten sposób chciał nawiązać do pobliskiego krajobrazu, w tym także do lasów, które sąsiadują z działką. Dom znajduje się na dużej, pochyłej działce o powierzchni wielkości ośmiu hektarów.

Polecamy: Rodzinna rezydencja z widokiem na prywatną lagunę >>

Budynek zarówno w środku, jak i na zewnątrz robi wrażenie. Budynek zarówno w środku, jak i na zewnątrz robi wrażenie. fot. Haus

Nietypowa elewacja

Właścicielom bardzo zależało, aby dom był zbudowany w standardzie pasywnym, energooszczędnym. Mimo dużej powierzchni działki, dom mógł powstać tylko na jego niewielkiej części, ze względu na podmokły teren, który uniemożliwiał budowę. Elewacja budynku została wykonana z drzewa jesiona amerykańskiego, modyfikowanego termicznie. Wybór podyktowany był odcieniem drzewa oraz wyrazistymi słojami, charakterystycznymi dla tego drzewa. Co ciekawe, pod wpływem pogody, elewacja nabierze ciemniejszego koloru.

Kuchnia utrzymana jest w jasnych kolorach, spośród których dominuje biel. Kuchnia utrzymana jest w jasnych kolorach, spośród których dominuje biel. fot. Haus i The Home Aesthetic

Naturalny charakter wnętrz

Zdecydowano, aby nie zabezpieczać drewna lakierem lub olejem, dzięki czemu udało się jeszcze bardziej podkreślić naturalne walory jesiona amerykańskiego. Także w środku budynku materiałem wiodącym prym jest drewno. Modyfikowany termicznie jesion amerykański znajduje się w sypialni oraz na ścianach klatki schodowej. Mimo że w pomieszczeniach drewno zostało nieco rozjaśnione, przez co różni się odcieniem od elewacji domu, to nadal zachowało ten samym naturalny charakter, na którym zależało właścicielom.

Polecamy: Dwupiętrowy dom z dwuspadowym dachem i nietypową elewacją >>

Uwagę przykuwa przeszklony, przestronny salon. Uwagę przykuwa przeszklony, przestronny salon. fot. Haus i The Home Aesthetic

Moduły w kształcie litery "Z"

Właścicielom bardzo zależało na tym, żeby dom był nie tylko nowoczesny, ale także utrzymany w standardzie energooszczędnym. Z tego powodu budynek miał powstać na osi wschód-zachód, dzięki czemu można by było wykorzystać energię słoneczną. Niestety, działka znajduje się na podmokłym terenie przez to nie było możliwe zrealizowanie tego pomysłu. Projektanci wpadli na pomysł, aby dom tworzyły połączone ze sobą moduły, które zostały ustawione prostopadle do siebie, by tworzyły literę "Z".  Dzięki temu każdy moduł ma optymalny dostęp do słońca.

Polecamy: Oryginalna rezydencja nad jeziorem Massachusetts >>

Znakiem charakterystycznym budynku są duże okna. Znakiem charakterystycznym budynku są duże okna. Haus + The Home Aesthetic

Duże przeszklenie

Idealnym połączeniem domu energooszczędnego w standardzie pasywnym i nowoczesności są duże, oryginalne okna. Dzięki temu wnętrza domu wydają się być większe, bardziej przestronne, a także jaśniejsze. Duże przeszklenia a są nie tylko znakiem charakterystycznym nowoczesnego budownictwa, ale także pozwalają podziwiać niezwykły krajobraz za oknem. Dzięki temu nie wychodząc z domu, można poczuć się jak na leśnej polanie.

W domu znajduje się także pomieszczenie do gry w tenisa stołowego. W domu znajduje się także pomieszczenie do gry w tenisa stołowego. fot. Haus i The Home Aesthetic

Energooszczędność ponad wszystko

Powierzchnia domu wynosi 390 m2, na które składają się dwie sypialnie, przestronny salon z przeszklonymi ścianami, kuchnia z wyjściem na taras, a także pomieszczenie do gry i zabawy. Właściciel domu jest zapalonym graczem tenisa stołowego, dlatego też w domu musiał znaleźć się stół do gry w tenisa stołowego z możliwością regulacji poziomów.

Właścicielom bardzo zależało na tym, by zaprojektować dom w standardzie energooszczędnym. Dlatego też zadbano o wyposażenie domu w niskoenergetyczne urządzenia i oświetlenie, inteligentne sterowanie, a także w system geotermalnego ogrzewania, klimatyzacji i wentylacji.

Dane projektu:

Zarządzanie projektem: Derek Mills

Projekt wnętrz: HAUS Architects (wraz z właścicielami)

Konstruktor: WERK

Fotografie: wnętrza: Haus oraz The Home Aesthetic; na zewnątrz: Haus 

Polecamy: Nietypowym rezydencja na skalistym wybrzeżu w Rockport >>

Więcej o: