8 pomysłów na wyspę kuchenną

Badania pokazują, że większości Polaków podobają się wyspy kuchenne. Niestety, w większości naszych domów po prostu nie ma na nią miejsca. Ale czy na pewno? Zobaczcie 8 inspirujących pomysłów na wyspę kuchenna.

Wyspa kuchenna na kółkach

Wyspa na kółkach wydaje się być świetnym rozwiązaniem. Dlaczego? Jeśli potrzebujemy więcej miejsca do "kuchennych manewrów", zawsze można ją przesunąć w dowolne miejsce.  Z taką wyspą możemy też "wjechać" do salonu i zafundować gościom np. pokaz robienia sushi.

Blok rzeźniczy

Jeśli zawsze narzekasz na brak powierzchni roboczej, rozwiązaniem może być wyspa kuchenna, której blat zrobiony jest z... bloku rzeźniczego. Wystarczy kupić jak największy blok i osadzić go na dowolnym stole (którego blat jest zbliżonych rozmiarów). Teraz można siekać, szatkować i kroić do woli. Nie potrzeba nawet deski!

Klasyczny stolik

Kto powiedział, że wyspą kuchenną nie może być nawet zwykły, wysoki stolik? Ten w stylu vintage prezentuje się znakomicie!

Jak w barze

W hiszpańskich barach serwujących tapas, często widzimy niewielkie ale wysokie stoły. Taki stolik stojący na środku kuchni może być dobrym rozwiązaniem. Jeśli postawimy przy nim stołki barowe, będziemy mieć wygodne miejsce np. do wypicia porannej kawy.

Chowana wyspa kuchenna

Co powiecie na chowaną wyspę kuchenną? Naszym zdaniem to prawdziwy hit. Gdy umieścimy ją w ciągu szafek, wygląda jak klasyczna zabudowa.

Na cienkiej podstawie

Ta wyspa kuchenna jest inna niż wszystkie. Nie ma masywnej, ciężkiej podstawy. Lekka konstrukcja sprawdzi się zwłaszcza w niewielkich kuchniach.

Otwarta przestrzeń

Ostatnie rozwiązanie spodoba się zwłaszcza fanom minimalizmu. Ta wyspa jest bardzo prosta - ot drewniany blat osadzony na metalowych nogach. Pod blatem umieszczono haczyki - można na nich powiesić np. garnki czy patelnie.

Z rozkładanym blatem

Rozkładany blat wyspy kuchennej to proste, ale bardzo praktyczne rozwiązanie. Gdy potrzeba dodatkowego blatu, w łatwy sposób możemy powiększyć część roboczą.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.