Mediolan 2014: polskie smaki designu

Jak smakowały pomorskie produkty w Mediolanie? Na zatłoczonej Via Tortona wzrok przyciągała sielska wystawa 'produktów zaprojektowanych na Pomorzu'. Organizatorzy (Centrum Designu Gdynia) chcieli udowodnić, że Pomorze to inkubator, w którym rozwijają się śmiałe przedsięwzięcia. Pomysły pomorskich designerów zaprezentowano w niekonwencjonalny sposób - poprzez skojarzenia z produktami spożywczymi. Na wystawie zaprezentowano 15 projektów produkowanych na Pomorzu jednostkowo i na skalę przemysłową. Rafał Wałęsa, szef kuchni gdyńskiej restauracji Sztuczka, nadał im wspólny mianownik poprzez metaforę smaku, projektując potrawy będące odzwierciedleniem cech charakterystycznych poszczególnych przedmiotów. Każdy z odwiedzających mógł spróbować potrawy i skonfrontować jej smak i zapach z prezentowanym produktem. Wystawa będzie prezentowana również podczas festiwalu Gdynia Design Days, 4-13 lipca.
<B>Jak smakowały pomorskie produkty w Mediolanie? Na zatłoczonej Via Tortona wzrok przyciągała sielska wystawa 'produktów zaprojektowanych na Pomorzu'. Organizatorzy (Centrum Designu Gdynia) chcieli udowodnić, że Pomorze to inkubator, w którym rozwijają się śmiałe przedsięwzięcia. Pomysły pomorskich designerów zaprezentowano w niekonwencjonalny sposób - poprzez skojarzenia z produktami spożywczymi. Na wystawie zaprezentowano 15 projektów produkowanych na Pomorzu jednostkowo i na skalę przemysłową. Rafał Wałęsa, szef kuchni gdyńskiej restauracji Sztuczka, nadał im wspólny mianownik poprzez metaforę smaku, projektując potrawy będące odzwierciedleniem cech charakterystycznych poszczególnych przedmiotów. Każdy z odwiedzających mógł spróbować potrawy i skonfrontować jej smak i zapach z prezentowanym produktem. Wystawa będzie prezentowana również podczas festiwalu Gdynia Design Days, 4-13 lipca.</B>
<BR /> MEDIOLAN 2014. Wystawa 'Smak przedmiotu'. WEŁNA I POWIETRZE, fotel (MALAFOR Agata Kulik-Pomorska, Paweł Pomorski). <BR /> Metafora smaku: Tak jak można się rozsiąść w wygodnym fotelu kolekcji Wełna i powietrze, tak też można rozkoszować się pulchnym pełnym czekolady biszkoptem. Kojące właściwości czekolady pozwalają się odprężyć po ciężkim, pracowitym dniu. Jak smakowały pomorskie produkty w Mediolanie? Na zatłoczonej Via Tortona wzrok przyciągała sielska wystawa 'produktów zaprojektowanych na Pomorzu'. Organizatorzy (Centrum Designu Gdynia) chcieli udowodnić, że Pomorze to inkubator, w którym rozwijają się śmiałe przedsięwzięcia. Pomysły pomorskich designerów zaprezentowano w niekonwencjonalny sposób - poprzez skojarzenia z produktami spożywczymi. Na wystawie zaprezentowano 15 projektów produkowanych na Pomorzu jednostkowo i na skalę przemysłową. Rafał Wałęsa, szef kuchni gdyńskiej restauracji Sztuczka, nadał im wspólny mianownik poprzez metaforę smaku, projektując potrawy będące odzwierciedleniem cech charakterystycznych poszczególnych przedmiotów. Każdy z odwiedzających mógł spróbować potrawy i skonfrontować jej smak i zapach z prezentowanym produktem. Wystawa będzie prezentowana również podczas festiwalu Gdynia Design Days, 4-13 lipca.
MEDIOLAN 2014. Wystawa 'Smak przedmiotu'. WEŁNA I POWIETRZE, fotel (MALAFOR Agata Kulik-Pomorska, Paweł Pomorski).
Metafora smaku: Tak jak można się rozsiąść w wygodnym fotelu kolekcji Wełna i powietrze, tak też można rozkoszować się pulchnym pełnym czekolady biszkoptem. Kojące właściwości czekolady pozwalają się odprężyć po ciężkim, pracowitym dniu. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: Tak jak można się rozsiąść w wygodnym fotelu kolekcji Wełna i powietrze, tak też można rozkoszować się pulchnym pełnym czekolady biszkoptem. Kojące właściwości czekolady pozwalają się odprężyć po ciężkim, pracowitym dniu.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu Metafora smaku: miękki granulat styropianowy zamknięty w wodoodpornej tkaninie zainspirował do stworzenia cynamonowych pianek marshmallows. Tak jak Iglo pozwala roślinie utrzymać właściwą temperaturę w ciągu zimy, tak zawarty w piankach cynamon ogrzewa spragnionych ciepła. " title="MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". IGLO, ocieplacz roślin doniczkowych (WITAMINA D, proj. Małgorzata Knobloch, Igor Wiktorowicz).
Metafora smaku: miękki granulat styropianowy zamknięty w wodoodpornej tkaninie zainspirował do stworzenia cynamonowych pianek marshmallows. Tak jak Iglo pozwala roślinie utrzymać właściwą temperaturę w ciągu zimy, tak zawarty w piankach cynamon ogrzewa spragnionych ciepła. " /> MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". IGLO, ocieplacz roślin doniczkowych (WITAMINA D, proj. Małgorzata Knobloch, Igor Wiktorowicz).
Metafora smaku: miękki granulat styropianowy zamknięty w wodoodpornej tkaninie zainspirował do stworzenia cynamonowych pianek marshmallows. Tak jak Iglo pozwala roślinie utrzymać właściwą temperaturę w ciągu zimy, tak zawarty w piankach cynamon ogrzewa spragnionych ciepła. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: miękki granulat styropianowy zamknięty w wodoodpornej tkaninie zainspirował do stworzenia cynamonowych pianek marshmallows. Tak jak Iglo pozwala roślinie utrzymać właściwą temperaturę w ciągu zimy, tak zawarty w piankach cynamon ogrzewa spragnionych ciepła.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu Metafora smaku: połyskujące paluszki odzwierciedlają profile, z których wykonany jest grzejnik. Imbir dzięki zawartości dużej ilości olejków eterycznych takich jak gingerol, zingeron i szogaol posiada działanie rozgrzewające. " title="MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". PLC, grzejnik (Grupa Projektowa RAZY2 dla firmy Terma).
Metafora smaku: połyskujące paluszki odzwierciedlają profile, z których wykonany jest grzejnik. Imbir dzięki zawartości dużej ilości olejków eterycznych takich jak gingerol, zingeron i szogaol posiada działanie rozgrzewające. " /> MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". PLC, grzejnik (Grupa Projektowa RAZY2 dla firmy Terma).
Metafora smaku: połyskujące paluszki odzwierciedlają profile, z których wykonany jest grzejnik. Imbir dzięki zawartości dużej ilości olejków eterycznych takich jak gingerol, zingeron i szogaol posiada działanie rozgrzewające. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: połyskujące paluszki odzwierciedlają profile, z których wykonany jest grzejnik. Imbir dzięki zawartości dużej ilości olejków eterycznych takich jak gingerol, zingeron i szogaol posiada działanie rozgrzewające.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu Metafora smaku: polskie jabłko to symbol zdrowia, zawierający wiele witamin i składników mineralnych. Powinien być nieodłącznym składnikiem diety każdego dziecka, aby wspomagać jego rozwój. Kierec natomiast jest zabawką edukacyjną wspomagającą rozwój widzenia przestrzennego. " title="MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". KIEREC, zabawka edukacyjna (SUDIO 1:1 Jarosław Szymański, Karolina Kulesza).
Metafora smaku: polskie jabłko to symbol zdrowia, zawierający wiele witamin i składników mineralnych. Powinien być nieodłącznym składnikiem diety każdego dziecka, aby wspomagać jego rozwój. Kierec natomiast jest zabawką edukacyjną wspomagającą rozwój widzenia przestrzennego. " /> MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". KIEREC, zabawka edukacyjna (SUDIO 1:1 Jarosław Szymański, Karolina Kulesza).
Metafora smaku: polskie jabłko to symbol zdrowia, zawierający wiele witamin i składników mineralnych. Powinien być nieodłącznym składnikiem diety każdego dziecka, aby wspomagać jego rozwój. Kierec natomiast jest zabawką edukacyjną wspomagającą rozwój widzenia przestrzennego. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: polskie jabłko to symbol zdrowia, zawierający wiele witamin i składników mineralnych. Powinien być nieodłącznym składnikiem diety każdego dziecka, aby wspomagać jego rozwój. Kierec natomiast jest zabawką edukacyjną wspomagającą rozwój widzenia przestrzennego.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu Metafora smaku: przekrojony biszkopt przypomina swoją strukturą obudowę urządzenia wykonaną ze spienionego polipropylenu. Jednostka odzysku ciepła Oxen ogrzewa wnętrze, natomiast chili zawarte w biszkopcie rozgrzeje każde podniebienie. " title="MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". OXEN, bezkanałowa wentylacja z odzyskiem ciepła (FLOWAIR, zespół projektowy w Dziale R&D FLOWAIR).
Metafora smaku: przekrojony biszkopt przypomina swoją strukturą obudowę urządzenia wykonaną ze spienionego polipropylenu. Jednostka odzysku ciepła Oxen ogrzewa wnętrze, natomiast chili zawarte w biszkopcie rozgrzeje każde podniebienie. " /> MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". OXEN, bezkanałowa wentylacja z odzyskiem ciepła (FLOWAIR, zespół projektowy w Dziale R&D FLOWAIR).
Metafora smaku: przekrojony biszkopt przypomina swoją strukturą obudowę urządzenia wykonaną ze spienionego polipropylenu. Jednostka odzysku ciepła Oxen ogrzewa wnętrze, natomiast chili zawarte w biszkopcie rozgrzeje każde podniebienie. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: przekrojony biszkopt przypomina swoją strukturą obudowę urządzenia wykonaną ze spienionego polipropylenu. Jednostka odzysku ciepła Oxen ogrzewa wnętrze, natomiast chili zawarte w biszkopcie rozgrzeje każde podniebienie.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu Metafora smaku: niezwykle kruche i cienkie ciasto brandy snap o smaku kawy działa równie pobudzająco co światło pochodzące z oprawy LampArt. " title="MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". LAMPART, ledowa lampa uliczna (Line Design Studio, proj. Marek Średniawa, Tomasz Kwiatkowski).
Metafora smaku: niezwykle kruche i cienkie ciasto brandy snap o smaku kawy działa równie pobudzająco co światło pochodzące z oprawy LampArt. " /> MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". LAMPART, ledowa lampa uliczna (Line Design Studio, proj. Marek Średniawa, Tomasz Kwiatkowski).
Metafora smaku: niezwykle kruche i cienkie ciasto brandy snap o smaku kawy działa równie pobudzająco co światło pochodzące z oprawy LampArt. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: niezwykle kruche i cienkie ciasto brandy snap o smaku kawy działa równie pobudzająco co światło pochodzące z oprawy LampArt.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. BAWA, stolik dziecięcy (Interior Records, proj. Klaudia Kuhn). <BR /> Metafora smaku: smażony korzeń pietruszki swoją strukturą przypomina włókna drewna. Drewno natomiast jest materiałem użytym do produkcji stolika. Smak pietruszki łączy się z dzieciństwem, gdyż w medycynie ludowej pietruszka służyła do pobudzania laktacji u kobiet karmiących.
MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. BAWA, stolik dziecięcy (Interior Records, proj. Klaudia Kuhn).
Metafora smaku: smażony korzeń pietruszki swoją strukturą przypomina włókna drewna. Drewno natomiast jest materiałem użytym do produkcji stolika. Smak pietruszki łączy się z dzieciństwem, gdyż w medycynie ludowej pietruszka służyła do pobudzania laktacji u kobiet karmiących. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: smażony korzeń pietruszki swoją strukturą przypomina włókna drewna. Drewno natomiast jest materiałem użytym do produkcji stolika. Smak pietruszki łączy się z dzieciństwem, gdyż w medycynie ludowej pietruszka służyła do pobudzania laktacji u kobiet karmiących.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. TEAR DROP, urna kremacyjna (Aeon Form, proj.  Aleksander Bielawski, Robert Kowalczyk, Dominik Sędzicki). <BR /> Metafora smaku: czerwone wino często jest wykorzystywane w podniosłych i szczególnych momentach życia. To jest oczywisty kontekst kulturowy. Wino ma również właściwości wpływające na utrzymanie pamięci w dobrej kondycji. Wino zamknięte jest w, nawiązującej do polerowanej powierzchni aluminium Tear Drop, galaretce.
MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. TEAR DROP, urna kremacyjna (Aeon Form, proj. Aleksander Bielawski, Robert Kowalczyk, Dominik Sędzicki).
Metafora smaku: czerwone wino często jest wykorzystywane w podniosłych i szczególnych momentach życia. To jest oczywisty kontekst kulturowy. Wino ma również właściwości wpływające na utrzymanie pamięci w dobrej kondycji. Wino zamknięte jest w, nawiązującej do polerowanej powierzchni aluminium Tear Drop, galaretce. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: czerwone wino często jest wykorzystywane w podniosłych i szczególnych momentach życia. To jest oczywisty kontekst kulturowy. Wino ma również właściwości wpływające na utrzymanie pamięci w dobrej kondycji. Wino zamknięte jest w, nawiązującej do polerowanej powierzchni aluminium Tear Drop, galaretce.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. DIAGO, krzesło (Tabanda, proj. Małgorzata Malinowska, Filip Ludka, Tomasz Kempa). <BR /> Metafora smaku: powierzchnia bezy odwzorowuje gładką i z pozoru zimną płaszczyznę aluminiowego siedziska. Po przebiciu się przez bezową skórkę można wygodnie rozsmakować się w miękkiej i pulchnej strukturze. Smak lawendy kojarzy się z odpoczynkiem. W zielarstwie lawenda wykorzystywana jest jako środek uspokajający.
MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. DIAGO, krzesło (Tabanda, proj. Małgorzata Malinowska, Filip Ludka, Tomasz Kempa).
Metafora smaku: powierzchnia bezy odwzorowuje gładką i z pozoru zimną płaszczyznę aluminiowego siedziska. Po przebiciu się przez bezową skórkę można wygodnie rozsmakować się w miękkiej i pulchnej strukturze. Smak lawendy kojarzy się z odpoczynkiem. W zielarstwie lawenda wykorzystywana jest jako środek uspokajający. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: powierzchnia bezy odwzorowuje gładką i z pozoru zimną płaszczyznę aluminiowego siedziska. Po przebiciu się przez bezową skórkę można wygodnie rozsmakować się w miękkiej i pulchnej strukturze. Smak lawendy kojarzy się z odpoczynkiem. W zielarstwie lawenda wykorzystywana jest jako środek uspokajający.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. CHOCOLATE FIXATON, proj. Katarzyna Piętowska.  <BR /> Metafora smaku: gładka i połyskująca tafla czekolady przypomina powierzchnię ceramicznych lizaków Chocolate Fixation. Zawarte w czekoladzie aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu serotoniny w organizmie. Jest to tak zwany hormon szczęścia.
MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. CHOCOLATE FIXATON, proj. Katarzyna Piętowska.
Metafora smaku: gładka i połyskująca tafla czekolady przypomina powierzchnię ceramicznych lizaków Chocolate Fixation. Zawarte w czekoladzie aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu serotoniny w organizmie. Jest to tak zwany hormon szczęścia. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: gładka i połyskująca tafla czekolady przypomina powierzchnię ceramicznych lizaków Chocolate Fixation. Zawarte w czekoladzie aminokwasy biorą udział w wytwarzaniu serotoniny w organizmie. Jest to tak zwany hormon szczęścia.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. ECHO DOPPIO, rower (Creme Cycles). <BR /> Metafora smaku: Szybki łyk izotonika pozwala na moment poczuć się sportowcem. Napoje izotoniczne wyrównują poziom wody i elektrolitów. Miodowy kawior uzupełni węglowodany spalane podczas wysiłku fizycznego.
MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. ECHO DOPPIO, rower (Creme Cycles).
Metafora smaku: Szybki łyk izotonika pozwala na moment poczuć się sportowcem. Napoje izotoniczne wyrównują poziom wody i elektrolitów. Miodowy kawior uzupełni węglowodany spalane podczas wysiłku fizycznego. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. ECHO DOPPIO, rower (Creme Cycles). Metafora smaku: Szybki łyk izotonika pozwala na moment poczuć się sportowcem. Napoje izotoniczne wyrównują poziom wody i elektrolitów. Miodowy kawior uzupełni węglowodany spalane podczas wysiłku fizycznego.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu Metafora smaku: Chłodne odlewane aluminium stanowi obudowę dla gorącej wody wypełniającej grzejnik. Z pozoru zimny, twardy lizak po spróbowaniu okazuje się mieć smak ciepłej herbaty z cytryną, nieodłącznym napojem chłodnych dni. " title="MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". PILLOU, grzejnik (None Grupa dla firmy Terma, proj. Marta Szaban, Antoni Krzempek).
Metafora smaku: Chłodne odlewane aluminium stanowi obudowę dla gorącej wody wypełniającej grzejnik. Z pozoru zimny, twardy lizak po spróbowaniu okazuje się mieć smak ciepłej herbaty z cytryną, nieodłącznym napojem chłodnych dni. " /> MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu". PILLOU, grzejnik (None Grupa dla firmy Terma, proj. Marta Szaban, Antoni Krzempek).
Metafora smaku: Chłodne odlewane aluminium stanowi obudowę dla gorącej wody wypełniającej grzejnik. Z pozoru zimny, twardy lizak po spróbowaniu okazuje się mieć smak ciepłej herbaty z cytryną, nieodłącznym napojem chłodnych dni. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

Metafora smaku: Chłodne odlewane aluminium stanowi obudowę dla gorącej wody wypełniającej grzejnik. Z pozoru zimny, twardy lizak po spróbowaniu okazuje się mieć smak ciepłej herbaty z cytryną, nieodłącznym napojem chłodnych dni.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'.

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'. Fot. materiały prasowe

Mediolan 2014: polskie smaki designu

MEDIOLAN 2014, Wystawa 'Smak przedmiotu'.

Więcej o: