Blaty kuchenne pod lupą

Blat kuchenny to bardzo istotny element wyposażenia każdej kuchni. To kuchenne pole robocze powinno nie tylko dobrze komponować się z wystrojem całej kuchni, ale także być funkcjonalne, zatem trwałe, odporne na uszkodzenia i łatwe do utrzymania w czystości. Spośród jakich materiałów możemy wybierać? Przyjrzyjmy się kilku rodzajom.
Biała kuchnia w stylu skandynawskim Biała kuchnia w stylu skandynawskim fot. Alvhem Mäkleri & Interör/ Fredrik Karlsson SE360

Blat drewniany

Drewniane blaty dodają wnętrzu specyficznego ciepła i sprawiają, że wnętrze jest bardziej przytulne. Uroda tego szlachetnego materiału jest ponadczasowa, dlatego jest on bardzo powszechnie stosowany. Do produkcji blatów kuchennych stosuje się tylko najbardziej twarde gatunki drewna, jak np. buk. Aby blat służył nam przez lata drewno jest wcześniej klejone oraz zaimpregnowane, aby blat nie puchł pod wpływem wilgoci.

blaty drewniane, blaty kuchenneFot. DLH Poland

Szklany blat w kuchni Szklany blat w kuchni Fot. blackpearlsims.com

Blat ze szkła

Jeżeli cenimy sobie nowoczesny styl, szklany blat w kuchni z pewnością nam się spodoba. Do wytworzenia takiego blatu wykorzystuje się dwie sklejone ze sobą dwie tafle szkła, które najczęściej jest także zbrojone, aby nawet w przypadku jego uszkodzenia, nie można było się nim pokaleczyć oraz hartowane, by móc bez obaw stawiać na nich gorące naczynia.
Na rynku można spotkać się z taflą kolorową, matową, satynową bądź ornamentowaną.

Bezdyskusyjną zaletą szklanego blatu jest fakt, iż jest on w pełni odporny na wilgoć. Wszelkie plamy, należy jednak bardzo dokładnie usuwać, ponieważ na powierzchni blatu widoczna będzie nawet najmniejsza smuga a delikatną powierzchnię łatwo zarysować. Ponadto szklane blaty są wykonywane na zamówienie, co wiąże się ze stosunkowo dużym kosztem.

Szklany blat w kuchniFot. homekitchenreview.com

Stalowy blat kuchenny Stalowy blat kuchenny salvaranicucine.it

Blat stalowy

Kolejny materiał dla zwolenników nowoczesnego wystroju kuchni. Wbrew pozorom, blaty stalowe nie są wykonane całkowicie ze stali- zazwyczaj jest to pilśniowa bądź wiórowa płyta pokryta stalową blachą o grubości ok. 3mm. Są one wyjątkowo trwałe i wytrzymałe. Co ciekawe, stalowy blat można połączyć ze zlewozmywakiem w jedną spójną całość.
Ten oryginalny materiał jest odporny na uszkodzenia, wilgoć oraz temperaturę. Niestety, jest to już jednak blat z wyższej półki cenowej.

Stalowy blatFot. momentsunderglass.com

Blaty kuchenne Blaty kuchenne fot. Corbis

Kamienny blat

Kamienny blat jest synonimem luksusu, dlatego też jest to kosztowny materiał. Wszystkie blaty kamienne wykonywane są na indywidualne zamówienie z granitu, marmuru i trawertynu. Są bardzo trwałe, odporne na uderzenia, zarysowania i wysoką temperaturę. Są łatwe do utrzymania w czystości, jednak niektóre rodzaje kamienia mogą przyjmować zaplamienia.

blaty kuchenne, blaty kamienneFot. Mebel Rust

Blat z kompozytu Blat z kompozytu Fot. Hotpoint

Kompozyt

To mieszanka minerałów sklejona akrylem i pigmentami. Powierzchnia laminowanych płyt bądź MDF pokrywana jest ok. 10mm warstwą kompozytu. Mogą mieć dowolną formę i kształt, gdyż łączenia są niewidoczne, a fakt, że występują w szerokiej gamie kolorystycznej tylko ułatwia nam dopasowanie ich do wystroju kuchni. Podobnie jak blaty kamienne, są odporne na wysoką temperaturę, wilgoć i chemikalia oraz uszkodzenia. Jedyną ich wadą jest wysoka cena.

WNETRZE - KUCHNIA , ZLEWOZMYWAK ZGRZEWANY Z BLATEM  FOT. CCI CORIAN  DO JEDNORAZOWEJ PUBLIKACJI  PUBLIKACJA CZTERY KATY NR SPECJALNY - KUCHNIE WIOSNA 2003 Fot. CCI Corian

Więcej o: