Ściana nad blatem kuchennym - czym ją wykończyć?

Urządzasz kuchnię i zastanawiasz się co wybrać na ścianę? Płytki, cegłę a może drewno? Sprawdź jakie masz możliwości.
Kawalerka 26 m2, projekt i realizacja: Zupart Studio Kawalerka 26 m2, projekt i realizacja: Zupart Studio fot. zupart.com

Kafelki

Płytki są najbardziej powszechnym produktem wykorzystywanym w kuchni. Jednak ogromny wybór jaki oferuje nam rynek sprawia, że często nie wiemy na co zwrócić uwagę, co jest ważne i które wybrać.

ZALETY:

1. Bardzo duży wybór płytek na rynku pozwala na lepsze dopasowanie zarówno wielkości, jak i wyglądu płytek do naszej kuchni

2.  Konkurencyjność produktów zwłaszcza cenowa sprawia, że nawet przy niskim budżecie możemy znaleźć coś dla siebie

3. Płytki są odporne na zaplamienia i działanie środków chemicznych

4. Łatwo się je czyści

WADY:

1. Nie jesteś w stanie położyć płytek sam, jeśli się na tym nie znasz

2. Położenie płytek wymaga odpowiedniej obróbki, dodatkowych produktów i fachowców

3. Podczas prac płytki łatwo się uszkadzają, więc kupując kafle pamiętaj o 15-20% zapasie

4. Raz położona płytka jest nie do ruszenia. Jakakolwiek zmiana wiąże się z ponownym remontem

5. Są różne jakości płytek. Zazwyczaj warto zwrócić uwagę na tzw. ?ścieralność? i grubość płytki. Słaba płyta może popękać pod pływem ciepła czy uderzenia

6. Mogą też pojawić się odpryski i zarysowania

Cegła między kuchennymi szafkami. Cegła między kuchennymi szafkami. maklarhuset.se

Cegła

Coraz częściej decydujemy się na połączenia klasycznego stylu z industrialnym, który przejawia się w postaci cegły. Nie dziwi, wiec wykorzystanie tego tworzywa na przykład w salonie. A jak jest z kuchnia?

ZALETY:

1. Jest efektowna i designerska

2. Duży wybór płytek cegłopodobnych na rynku

3. Możesz wybrać kafelki, które wyglądają jak cegła

4. Zaimpregnowana cegła jest trwałym tworzywem

WADY:

1. Ciężko jest utrzymać cegłę w czystości ze względu na jej teksturę

2. Na rynku istnieje duży wybór płytek cegłopodobnych, 100% cegła jest ciężko dostępna

3. Nie zaimpregnowana cegła jest krucha i podatna na uszkodzenia mechaniczne

4. Chłonie tłuszcz, w konsekwencji czego powstają plamy

Salon z otwartą kuchnią. Salon z otwartą kuchnią. wiz. int2architecture.ru

Szkło

Szkło jest jeszcze rzadko spotykanym tworzywem w kuchni, ale i to się powoli zmienia. Najczęściej używane są dwa typy szkła - hartowane lub bezpieczne. Czy warto więc zdecydować się na szkło nad blatem?

ZALETY:

1. Montaż szkła nad blatem jest szybki i prosty, zazwyczaj jest to po prostu klejenie

2. Szkło łatwo się czyści

3. Do montażu nie używa się dodatkowych elementów jak np. fuga

4. Wygląda estetycznie i efektownie

WADY:

1. Dużo ciężej wycina się otwory np. na gniazdka w szkle niż w kafelkach

2. Szkło jest bardziej podatne na pęknięcia i uderzenia

3. Szkło bezpieczne łatwo się tłucze, więc istnieje zagrożenie dla domowników

4. Jest bardziej narażone na mechaniczne uszkodzenia np. zadrapania

Stal nad blatem kuchennym Stal nad blatem kuchennym Fot. taarchitettura.com

Stal

Stalowa blacha nad blatem, w kuchni? To brzmi nieco dziwnie, ale sprawdźmy czy warto pomyśleć o takim rozwiązaniu.

ZALETY:

1. Stal jest odporna na uderzenia

2. Zaliczana jest do materiałów szlachetnych i niezwykle trwałych

3. Jest funkcjonalna

4. Jest odporna na wilgoć, korozję i wysoką temperaturę

5. Nie wchodzi w reakcje z produktami spożywczymi i chemicznymi.

WADY:

1. Ciężko się czyści, często pozostają na niej tłuste plamy

2. Łatwo ją zarysować

3. Montowana jest zazwyczaj poprzez naklejenie na cienką płytę drewnopodobną i przymocowana do ściany

Drewno w kuchni Drewno w kuchni Fot. teak-bali.com

Drewno

Drewno kojarzy się z wyrafinowanym stylem i dbałością o szczegóły, dlatego jeśli lubisz dobry design śmiało ostaw na to tworzywo również w kuchni. Pamiętaj tylko o wadach jakie niesie za sobą użycie drewna w kuchni.

ZALETY:

1. Drewno jest eleganckim tworzywem, nadaje charakteru wnętrzu

2. Jest dobrym łącznikiem kuchni z salonem zwłaszcza przy otwartej przestrzeni

3. Możesz zamiast 100% drewna wybrać tańsze deski imitujące drewno

WADY:

1. Nie wszystkie gatunki drewna nadają się na ścianę nad blatem

2. Nie są aż tak odporne na wilgoć i duże różnice temperatur

3. Woda może przenikać do środka

4. Niepolakierowana powierzchnia szybko się brudzi

5. Zabezpieczenie drewna wymaga ciągłego powtarzania tej czynności, podobnie jak z parkietem

6. Drewno na ścianie jest jest tanim wydatkiem

7. Jest łatwo palne, dlatego przy kuchence powinien znajdować się ekran ochronny

Kamień nad blatem w kuchni Kamień nad blatem w kuchni Fot. mdfyw.com

Kamień

Decydując się na kamień zarówno na balacie, jak i nad nim musimy zwrócić uwagę na tworzywo z którego jest wykonana okładzina. Nie warto wybierać szlachetnego kamienia również na ścianę. Jest on zbyt ciężki i nierówny, co może spowodować liczne zabrudzenia. Czy w takim razie warto go wybrać?

ZALETY:

1. Okładzina kamienna jest bardzo eleganckim tworzywem

2. To najtrwalszy i odporny na uszkodzenia mechaniczne surowiec

3. Płyty z kamienia nie kruszą się mało ważą i nie nasiąkają

4. Pozwala ujednolicić wygląd kuchni tak by ściana i blat były spójne i nie musiały się łączyć np. nieestetyczną listwą

WADY:

1. Płyty trzeba zaimpregnować, co jest dodatkowym wydatkiem

2. Cena płyt jest dużo wyższa niż płytek czy szkła

3. Im bardziej nierówna powierzchnia płyty, tym ciężej utrzymać ją w czystości

4. Łatwiej jest zmienić okładzinę niż płytki, ale i tak nie jest to prosta sprawa

Więcej o: